Merwede

Utrecht - Utrecht
Toekomstig aanbod

Over dit project

Plan voor Utrechtse wijk Merwede is rond; 12.000 bewoners, 2 nieuwe bruggen, een markthal met horeca en meer.

Het plan voor de modernste wijk van Utrecht, Merwede, is rond. Nu is het aan de gemeenteraad om zijn zegje erover te doen. 12.000 mensen kunnen straks gaan wonen in deze autovrije stadswijk. Het wordt een buurt zoals we die – op deze schaal – nog niet kennen in Nederland.

Het is ongeveer duizend meter, van de Socratesbrug naar de Balijebrug. Hier moet tussen de Kanaalweg en de Europalaan de nieuwe wijk Merwede komen, onderdeel van de Merwedekanaalzone. Er is jaren gewerkt aan het plan, bedrijven zijn al vetrokken en panden worden al gesloopt. In 2023 moet er begonnen worden met bouwen.

De wijk wordt volledig autovrij. Voor 6000 woningen komen er in totaal 1800 parkeerplekken, aan de randen van de wijk in ondergrondse parkeergarages. Afval inzamelen is inpandig en er wordt ruimte gemaakt voor fietsparkeren in de gebouwen.

Er is een sterk tekort aan woningen in Utrecht. Die 6000 huizen zijn dan ook hard nodig. 45 procent van de woningen is voor de vrije verkoop, 30 procent wordt sociale huurwoningen, 15 procent is middenhuur en 10 procent is betaalbare koop. Er komen zeventien bouwblokken in Merwede. Ook in die bouwblokken moeten de verschillende typen woningen terugkomen. De gebouwen krijgen diverse hoogtes en er komen ook twee woontorens in het gebied, waarvan één van 100 meter hoog. Alle daken moeten benut worden met zoveel mogelijk ruimte voor groen en zonnepanelen. De hele wijk wordt gasloos.

Merwede wordt een nieuwe wijk met voorzieningen. Er komen plekken met horeca, een sporthal, basisscholen, een middelbare school en een cultuurhuis. Een voorbeeld is het fietsdepot dat verandert in een markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid en voedselteelt. Ook is er ruimte voor het Merwede-lab, waarin innovatie en experiment op het gebied van circulariteit, energie, social design en gezond stedelijk leven plaatsvinden en zo weer toegepast kunnen worden in de wijk. In de wijk komen ook mobiliteitshubs voor deelvervoer.
Op andere plekken kunnen bewoners de rust opzoeken, zoals op de groene pleinen en in de parken. Langs het kanaal komt het nieuwe Merwedepark dat straks, samen met het Merwedeplantsoen, alle delen van de nieuwe en bestaande wijken verbindt.

Ook staat in het plan dat er twee nieuwe bruggen over het Merwedekanaal moeten komen. Daarnaast wordt Merwede ook nog bijna energieneutraal. Het krijgt de grootste, ondergrondse warmte-koudeopslag van Nederland om de wijk te verwarmen of te koelen, door gebruik te maken van water uit het Merwedekanaal.

De bouw van de 6.000 woningen gebeurt in twee fasen. In de eerste fase start de bouw van de eerste 4.000 woningen en van de projecten in de omliggende wijken. Hierbij gaat het onder meer om het goed inpassen van de nieuwe wandel- en fietsbruggen en het fietsverkeer, de toevoeging van meer groen en de invoering van betaald parkeren. De verwachting is dat begin 2023 gestart kan worden met de bouw.

Programma
30% sociale huur met een huurprijs tot € 752,33 (2021)
25% middensegment onderverdeeld in:
- middenhuurwoningen met een huurprijs tussen € 752.33 en € 1.000,- (2021)
- middeldure koopwoningen met een koopsom tussen de € 200.000,- en € 300.000,- (2021)
45 % vrije en dus duurdere segement, dat wil zeggen een huur hoger dan € 1.000,- per maand en een koopsom boven de € 300.000,- (2021)

Meer informatie

Kenmerken

Project
Merwede
Start verkoop
Verkoop gestart

Locatie

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden