Actueel

Nieuws

Minst romantisch maar wel belangrijk: regelgeving onder je relatie Lokaal nieuws vrijdag 17 januari 2020

Minst romantisch maar wel belangrijk: regelgeving onder je relatie

Als het goed zit en het verlangen naar een leven samen groot is, willen veel mensen hun relatie bezegelen. Wie (nog) niet wil trouwen kan kiezen voor een samenlevingscontract. Ook handig bij het kopen van een huis trouwens.

Zo’n contract kun je samen opstellen en ondertekenen. Dat is rechtsgeldig. Let wel op dat je geen ‘afspraken’ over het hoofd ziet. Je kunt er vanuit gaan dat wanneer je samen een eenvoudig contract opstelt, via de notaris, daar minder kosten mee gepaard gaan dan wanneer je uitgebreidere afspraken vast wilt leggen. Denk aan afspraken over het verdelen van de lasten en verdeling van goederen en een huis mocht de relatie eindigen.

Het kan ook via een bestaand basiscontract tot een uitgebreider exemplaar, aangepast aan eigen wensen. Nu is ook zo’n samenlevingscontract geen formuliertje dat je via internet kunt downloaden en invullen. Je moet er fysiek voor naar de notaris, omdat zo’n contract helemaal naar wens kan worden samengesteld. Mede daarom kunnen de kosten samenlevingscontract nogal uiteenlopen. Een notaris bepaalt zelf, en op basis van die vorm, het tarief. Een samenlevingscontract kost ongeveer tussen de 150 euro en 750 euro.

Omdat die kosten nogal flink kunnen verschillen per notaris is het aan te raden er goed naar te informeren. Dat kan je veel geld besparen. Staat natuurlijk voorop dat de afspraken die je wilt maken, wel goed op papier komen en dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Afspraken maken in een samenlevingscontract

Welke afspraken dat zijn? In een samenlevingscontract leg je onder andere de financiële verdeling van de kosten van onder meer levensonderhoud vast, het huishouden, de verdeling van de bankrekeningen, en de kosten die het koophuis met zich meebrengt (hypotheek, onderhoud). In dat geval is een samenlevingscontract zelfs noodzakelijk om een hypotheek af te kunnen sluiten. De andere mogelijkheden om een hypotheek te krijgen zijn geregistreerd partnerschap of trouwen.

Je kunt tevens een verblijfsbeding in je samenlevingscontract vastleggen. Dat bepaalt wat er met de bezittingen van jullie samen gebeurt als een van beiden overlijdt. In dat geval gaan de spullen automatisch over naar de partner ofwel de nabestaande. Familieleden kunnen er dan niet tussenkomen.

Ook regel je in het contract de handel en wandel als je uit elkaar gaat (verdeling van spullen, pensioen, omgang kinderen en allerhande kosten). Aan dat laatste wil je natuurlijk niet denken als je gaat samenwonen, maar het geeft rust als alles goed geregeld is. Omdat de afspraken duidelijk zijn, vermijd je ruzie mocht er sprake zijn van ontbinding van het contract.

Notarieel contract nodig voor kopen van huis

Met een notarieel samenlevingscontract ben je dus fiscaal partner en ben je ook in de gelegenheid samen een huis te kopen. Je kunt dan namelijk een hypotheek aangaan. Een hypotheekverstrekker zal in de meeste gevallen naar een notarieel vastgelegd samenlevingscontract vragen. Je hoeft niet per se beiden eigenaar van de woning te worden, dat kun je vastleggen in de koop- en hypotheekakte.

Zonnepanelen op nieuwbouwwoning: let's save and be green! Lokaal nieuws maandag 13 januari 2020

Zonnepanelen op nieuwbouwwoning: let's save and be green!

Een eigen nieuwe woning, je eigen plekje onder de zon. En die zon kun je nu goed gebruiken om energie op te wekken, de wereld een stukje groener te maken en geld te besparen. Win-win!

Nieuw bouwen

Een nieuwbouwwoning kopen of laten bouwen is spannend. Je mag veel keuzes maken en die zijn soms lastig. Naast alle ontwerpkeuzes, wacht er ook een besluit over de energie en duurzaamheid van je woning.

Nul is de toekomst

Één van de termen die vaak voorbijkomt is de Nul-op-de-meter-woning (NOM). Dit betekent dat er in een jaar evenveel wordt verbruikt als opgewekt. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen.

Gebruiksaanwijzing

De helling van de installatie is cruciaal voor het rendement van zonnepanelen . Op een dak naar het zuiden wek je met een helling op 30 graden de meeste energie op. Met een dakhelling van 40 graden kun je het beste op het oosten en westen energie opwekken. Ook op vlakke daken zijn zonnepaneleninstallaties te bouwen om te kunnen genieten van de voordelen.

Kosten en aantal zonnepanelen

Het gemiddelde zonnepaneel is 1,65 x 1 meter. Daarmee kun je zelf uitrekenen hoeveel panelen er op het dak passen. Het doorsnee vermogen per zonnepaneel ligt rond de 250 Wp (wattpiek) per paneel. Wat aangeeft dat een paneel niet meer dan 250 watt kan doorgeven aan de omvormer. Deze omvormer zet de opgewekte energie om zodat deze bruikbaar is voor je apparaten en het gezamenlijk stroomnet.

Om het opwekvermogen te berekenen, wordt er gerekend met de opwekfactor 0,85 kWh per Wp. Dit is slechts een gemiddelde, aangezien zonnepaneel- en omvormerkeuze, dakoriëntatie, dakhelling en schaduw deze factor kunnen beïnvloeden. De opwekfactor geeft vooral een richtlijn.

Een doorsnee huishouden verbruikt jaarlijks 3.500 kWh. Vermenigvuldig deze factor 0,85 kWh per Wp. De uitkomst deel je door 250 Wp (het maximale per zonnepaneel) en dan kom je op 11,9 zonnepanelen om Nul-op-de-meter te krijgen. Er komt uiteraard wel terugloop met de jaren. Na 10 jaar loopt de opgewekte energie terug naar 90%. Dit is na 25 jaar ongeveer 80%. Het rendement daalt door de jaren heen een beetje.

De gemiddelde kosten aan zonnepanelen voor het opwekken van zo’n 3.500 kWh, is ongeveer € 7.600,-. Dat is inclusief omvormer en installatie. Over de kosten van het systeem kun je als eigenaar van zonnepanelen nog 21% btw terugvragen aan de belastingdienst. Gemiddeld kost een kWh € 0,23 cent via de energieleverancier. Vermenigvuldig dit met 3.500 kWh op jaarbasis en dan kom je uit op € 805,- aan stroomkosten per jaar. De terugverdientijd van de zonnepanelen is daarmee minder dan tien jaar.

Waarom investeren in zonnepanelen?

Jouw ecologische voetafdruk maak je kleiner. Je neemt je verantwoordelijkheid voor een schonere toekomst. Daarnaast merk je het ook in de portemonnee als je zonnepanelen gebruikt. Je betaalt alsnog een voorschotbedrag aan de energieleverancier, maar verbruik je daarvan minder dan waarvoor je betaalt? dan krijg je het verschil in kosten aan het eind van het jaar terug. En wek je zelfs meer op dan dat je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding. Op die manier verdien je zelfs aan je panelen. Kijk of ook op jouw droomhuis in Utrecht zonnepanelen kunnen. Let's save and be green!

Dutch Design Tables: ambachtelijke droomtafels uit eigen fabriek Lokaal nieuws woensdag 01 januari 2020

Dutch Design Tables: ambachtelijke droomtafels uit eigen fabriek

Dutch Design Tables in Utrecht heeft een eigen lijn designtafels met de naam DREAUM. Een Franse naam met een knipoog, die je gewoon uitspreekt als ‘droom’. Wil jij een droomtafel in je prachtige nieuwe huis? Loop dan eens binnen bij de Designstudio van Jacques Mentrop en zijn collega’s. Je kunt er ook je eigen unieke tafel laten ontwerpen. Daarnaast verkoopt Dutch Design Tables via de webshop tafels van merken als Dutchbone, Keijser en Co en Art of Living.

Naast de designstudio aan de Nieuwe Houtenseweg staat een houtfabriek waar niet alleen mooie houten tafels en de prachtige DREAUM collectie ambachtelijk worden gemaakt maar waar je ook je tafel op maat kan laten maken. Wil je zelf een tafel (laten) ontwerpen, dan is er keuze uit alle mogelijke houtsoorten en afwerkingen. “Als je met een schets of plaatje naar de designstudio komt, dan gaan we samen met jou een tafel ontwerpen die volledig aan je wensen voldoet”, zegt eigenaar Jacques Mentrop. “Op het gebied van kleur, maat, onderstel, afwerking en stijl kan alles bij ons. Het wordt dus helemaal jouw tafel.” In de showroom kun je voorbeelden bekijken, inspiratie opdoen en ondertussen de geur van hout opsnuiven.

Ambachtelijke kwaliteit uit Nederland

Het kleine team van creatieve makers en ontwerpers bestaat uit zes professionals, die vol passie met hun vak bezig zijn. “We leveren ambachtelijke kwaliteit uit eigen land, hoe mooi is dat? Bij ons koop je een exclusieve designtafel, die met oog voor het milieu is gemaakt. We werken voornamelijk met Europees hout, waardoor de ecologische voetafdruk klein is. De prijs-kwaliteitverhouding van onze tafels is uniek. Je krijgt echt een hoogwaardig product voor een relatief lage prijs. We zoeken zelf het hout uit en zorgen voor een hoge kwaliteit. ” Groot bijkomend voordeel is dat je tafel snel geleverd wordt. “Vaak is een levertijd van twaalf weken heel gewoon, maar bij ons kun je binnen een paar weken je tafel in huis hebben. Wij hebben het meeste hout op voorraad en dat geldt ook voor de frames. Levering op een bepaalde datum, de dag van je verhuizing bijvoorbeeld, is mogelijk.”

Een complete sfeer

Bij Dutch Design Tables kun je niet alleen terecht voor een tafel. “We verkopen ook alles er omheen: bijpassende stoelen, stijlvolle verlichting en een mooi vloerkleed . Daardoor kun je een geheel uitzoeken en meteen de sfeer neerzetten die je wilt.”

Een compleet interieurpakket dus, voor zowel thuis als op kantoor. In de webshop vind je naast de DREAUM collectie ook tafels van andere gerenommeerde merken. Alle producten worden gratis bezorgd. Haal je ze zelf op in Utrecht, dan krijg je 10% afhaalvoordeel op de verkoopprijs. Je hebt na aankoop altijd dertig dagen bedenktijd. “Op die manier heeft een klant alle tijd om te bepalen of het de juiste tafel is en of de stoelen lekker zitten.”

Meer weten?

Loop dan gerust eens binnen bij de Designstudio. Die is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Je kunt er gratis parkeren.

Dutch Design Tables
Nieuwe Houtenseweg 25, 3524 SE Utrecht
Tel. 030 - 267 16 06
info@dutchdesigntables.com
www.dutchdesigntables.com

Tijdloze visgraat vloer past in ieder interieur Lokaal nieuws maandag 16 december 2019

Tijdloze visgraat vloer past in ieder interieur

Veel mensen menen nog altijd dat het voor hen niet is weggelegd, zo’n bijzondere visgraatvloer. Je treft ze louter aan in dure klassieke panden. Niets is minder waar. De houten visgraatvloer is helemaal hip & happening en past, in pvc of laminaat, in iedere woning. 

Krakende houten vloeren, gelegd in visgraat. In menig kostuumfilm kom je ze tegen. Wie er oog voor heeft, ziet de charme en grandeur van zo’n vloer. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen zo’n vloer graag in huis zouden willen. 

Een originele houten visgraatvloer kom je in heel oude woningen nog wel eens tegen en dan ben je in de gelukkige omstandigheid dat je geen nieuwe hoeft aan te schaffen. Het vergt in veel gevallen wel wat onderhoud, maar dat hoort en dan bij. 

Eigenlijk is deze manier van het leggen van een houten vloer nooit uit de gratie geweest. Het laat zien dat een visgraatvloer een tijdloze vloer is. 

Visgraatvloer past absoluut in nieuwbouwwoning

Wil je in een nieuwbouwwoning zo’n vloer, dan hebben we goed nieuws want dat is heel goed mogelijk. De lamelparket variant van houten visgraat vloeren zijn namelijk ook geschikt voor vloerverwarming. Bij lamelparket heeft de vloer een toplaag en speciale Russisch berken onderlaag. Deze zorgt ook voor minder werking.  

Of je nu kiest voor een modern interieur, voor klassiek of vintage. Industrieel of Bohemian style. Zo’n eikenhouten vloer gelegd in een visgraatpatroon past er te allen tijde bij en daarom is deze enorm populair. Een nieuwbouwhuis is van nature vaak een tikje sfeerloos door het ontbreken van oude elementen. Juist het lef om dan een houten visgraat vloer te leggen kan goed uitpakken. Voor extra karakter en kleurcontrast in uw vloer kunt ook kiezen voor enkel of dubbel gerookt. U kiest voor hout, laat hout dan ook zien door een transparantie olie is ons advies. Met een witte of grijze olie neemt het houtgevoel af. 

Maar echt hout heeft ook nadelen. Hout zet en uit en krimpt, een luchtbevochtiger is vaak een must. Ook zijn pvc kunststof en laminaat meer geschikt voor vloerverwarming. En ja, die kan ook in een visgraat patroon worden gelegd. Zelfs met klikpvc en klikmaninaat in visgraat kunt u deze relatief eenvoudig leggen.

Eenvoudig visgraatvloer leggen door middel van klik-verbinding

Een  visgraat laminaat vloer  kan dus eenvoudig worden gelegd door de klik-verbinding, wat de vloer voor veel mensen bereikbaar maakt. Zowel als het gaat om het leggen als het gaat om de kosten. En de uitstraling ervan is even mooi! 

In veel gevallen maakt dit patroon een ruimte optisch groter. Er bestaat de mogelijkheid het zo te leggen dat het er heel robuust uitziet, maar het kan ook subtieler. De vloer is er in verschillende tinten in een eiken patroon. Denk aan crème, natuur, mat wit, white wash, mokka en vergrijsd. 

Zo’n vloer is in tegenstelling tot een houten vloer onderhoudsvrij en krasbestendig. Het reinigen ervan is een fluitje van een cent en behandelen met olie is niet nodig. 

Wil je eerst met eigen ogen zo’n vloer bekijken, dan is een bezoek aan de showroom van Gadero in Breukelen, bij Amsterdam, een aanrader. 

Rolluiken: extra beveiliging tegen inbraak! Lokaal nieuws maandag 25 november 2019

Rolluiken: extra beveiliging tegen inbraak!

Het is voor iedereen een nachtmerrie wanneer je na een dagje weg of terug van het weekend je huis in komt lopen en alles blijkt overhoop te liggen. Je waant je door een zee van troep en al je kostbare spullen zijn pardoes verdwenen, met als enige aanwijzing een kapotgeslagen raampje. In de wellicht korte tijd dat je weg was, waren er inbrekers in je huis en deze zagen hun kans schoon. Wil je extra zekerheid dat je huis, je winkelpand of een ander gebouw goed beveiligd is tegen inbraak? Dan kun je gebruik maken van een rolluik . Door een rolluik heb je een extra zekerheid dat inbrekers niet snel jouw huis uitzoeken om in te breken, en ze het alsnog proberen goed worden tegengehouden om alsnog niet naar binnen te kunnen. Dit geeft je een wat veiliger gevoel en zekerheid dat je geen last hebt van diefstal of schade.

Vertragen van het inbraakproces

Rolluiken staan bij de meeste mensen bekend als zonwering en kopen het daarom ook als zonwering. Maar ook inbrekers worden ermee geweerd. De zonwering is namelijk van een stevig materiaal dat niet alleen bestand is tegen uv-stralen. Een inbreker zal minder snel een huis uitkiezen met rolluiken, omdat deze moeilijker open zijn te breken dan een glas inslaan. Wanneer een inbreker alsnog naar binnen probeert te komen en het rolluik gaat forceren, duurt dit vrij lang en maakt dit veel lawaai. Twee factoren die ervoor zorgen dat de inbreker sneller opgemerkt wordt en tegengehouden kan worden. Hoe sneller een inbreker in en uit je woning kan, hoe eerder deze bij je in zal breken. Door zonwering te kopen voorkom je dat een inbreker jouw huis uitkiest in plaats van een huis dat minder goed beveiligd is.

Zonwering kopen en waar je op moet letten

Het is eenvoudig om zelf zonwering te kopen en je rolluik te installeren, maar dit moet wel goed gedaan worden. je rolluik biedt een perfecte beveiliging tegen inbrekers, maar wel alleen als deze van een goede kwaliteit is en op de juiste manier is opgehangen, zodat een inbreker er niet alsnog tussendoor kan komen. Er zijn daarom ook rolluiken die speciaal gemaakt zijn om inbrekers tegen te gaan, doordat deze blokkeren wanneer ze omhoog getild worden. Het is hierbij handig om te controleren op speciale keurmerken die de kwaliteit van de zonwering waarborgen. Deze rolluiken kunnen zeer lang meegaan als je er goed mee werkt, waardoor de zonwering kopen een investering voor je veiligheid op de lange termijn is.

Is deze woning haalbaar voor u ? Lokaal nieuws vrijdag 15 november 2019

Is deze woning haalbaar voor u ?

U bent enthousiast over de nieuwbouwwoning maar vraagt u af of uw inkomen voldoende is om deze woning te kopen en hoe hoog uw maandlasten worden?

Op basis van uw inkomensgegevens krijgt u heel snel te horen of de aankoop mogelijk is. Ook leggen wij graag uit hoe het traject werkt bij aankoop van een nieuwbouwwoning.

Finagarant wil graag met u kijken naar uw mogelijkheden

Kom langs voor meer informatie Lokaal nieuws vrijdag 08 november 2019

Kom langs voor meer informatie

Op zaterdag 9 november staat Hart van De Meern op de Woning- en informatiemarkt in Informatiecentrum Leidsche Rijn. U bent van harte welkom van 11.00 tot 14.00 uur

De bouwvakkers die jouw droomhuis kunnen realiseren Lokaal nieuws woensdag 06 november 2019

De bouwvakkers die jouw droomhuis kunnen realiseren

Jouw droomwoning realiseren is een bouwproces waar veel tijd en energie in gaan zitten. André Hazes schreef er ooit al eens een liedje over, namelijk; veel bloed, zweet en tranen. Toch zijn er dingen die je kunt doen om dit proces iets meer van een leien dakje te laten gaan. Bijvoorbeeld door bouwvakkers in te huren. Hieronder zie je een overzicht met vakmensen die sowieso nodig zijn bij het bouwen van jouw droomwoning.

Loodgieter

Een loodgieter is een erg belangrijk onderdeel van de bouw van een woning. Je nieuwe woning moet worden voorzien van de nodige leidingen en een cv-ketel. Een loodgieter uit Utrecht kan je hierbij helpen en kan waterleidingen, verwarmingsinstallaties en sanitair aanleggen. Daarnaast kunnen loodgieters het onderhoud en de eventuele reparaties hieraan uitvoeren, mocht dit nodig zijn. Ze zijn dan ook onmisbaar in de bouw, voornamelijk bij het ontwikkelen van huizen. Stel je voor dat in de winter jouw cv-ketel de geest geeft, wat zou je dan toch zonder een loodgieter moeten?

Schilder

Een ander beroep dat onmisbaar is in de bouw is een schilder, waarmee natuurlijk de huisschilder bedoeld wordt. Zo een iemand voorziet verschillende materialen van een woning van een laagje verf. Hierbij kun je denken aan hout, maar ook aan materialen als steen, metaal en kunststof. Zo een verflaag dient natuurlijk om de muur, het plafond of een ander oppervlakte te verfraaien, maar het kan ook bescherming bieden tegen aantasting. Hierdoor is ook de huisschilder erg belangrijk als je een huis wilt laten bouwen, jouw woning moet er natuurlijk van binnen en van buiten tiptop uit zien.

Klusjesman

Een beroep in de bouw die je wat minder nodig zult hebben tijdens het bouwen van een woning is de klusjesman. Toch is dit beroep van belang, want wie zal anders jouw kleine klusjes in huis uitvoeren? Een klusjesman uit Utrecht is eigenlijk een alleskunner. Hij of zij heeft van ontiegelijk veel dingen kennis, waardoor ze dus voor erg veel klusjes ingezet kunnen worden. De titel klusjesman past dan ook zonder meer perfect bij dit beroep.

Aankondiging start verkoop Lokaal nieuws woensdag 09 oktober 2019

Aankondiging start verkoop

Wij zijn blij om je te kunnen berichten dat de start van de verkoop van de 46 appartementen in BU31 aanstaande is. Vanaf woensdag 16 oktober 2019 om 10:00uur zal de verkoop starten. De inschrijfperiode sluit op woensdag 23 oktober 2019 om 13:00uur.

Start Verkoop

Wij zijn blij om je te kunnen berichten dat de start van de verkoop van de 46 appartementen in BU31 aanstaande is. Vanaf woensdag 16 oktober 2019 om 10:00uur zal de verkoop starten.

Vanaf die datum zullen op de website, www.bu31.nl, het digitale inschrijfformulier, de prijslijst , de verkoopbrochure, de technische omschrijving en de verkooptekeningen worden gepubliceerd. De digitale inschrijving sluit op woensdag 23 oktober 2019 om 13:00 uur.

Procedure
Om in aanmerking te kunnen komen voor de koop van een appartement moet je het digitale inschrijfformulier invullen en digitaal ondertekenen. Dit formulier is vanaf start verkoop, 16 oktober 2019 om 10:00 uur, beschikbaar op deze projectwebsite www.BU31.nl. De belangstelling voor de appartementen in BU31 is groot, daarom is het van belang dat je dit digitale inschrijfformulier zo volledig mogelijk invult. 

 

Bekijk de 360 graden tour Lokaal nieuws dinsdag 17 september 2019

Bekijk de 360 graden tour

Wist je al dat er een geweldige 360 graden tour bestaat van Leeuweplaats?

Hier kun je de ligging van het plan zien ten opzichte van het Amsterdams Rijnkanaal en de stad Utrecht. Tevens kun je verder inzoomen op het plan Leeuweplaats en de woningen beter bekijken! 

Tip: zoom eens in op een woning om te zien wat voor mooie details de woningen krijgen. 

De verkoop van het plan gaat heel erg goed, bijna 90% van de woningen is verkocht. Mocht je nog geïnteresseerd zijn in een van de beschikbare bouwnummers, pak dan snel je kans.

Besparen op je energiekosten Lokaal nieuws dinsdag 03 september 2019

Besparen op je energiekosten

Je huis isoleren is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor het comfortabel wonen maar ook voor de energierekening. Besparen op je energie doe je niet alleen door het gunstigste contract af te sluiten maar ook door daadwerkelijk minder te gebruiken. Daarnaast stoot u ook nog eens minder CO2 uit op deze manier wat ook goed is voor het milieu.

Spouwmuurisolatie

Een woning isoleren begint vaak bij de bouw. Daarom is het verstandig om voor het bouwen van uw huis na te denken over welke isolatiemethode het beste werkt.

Spouwmuurisolatie is wat dat betreft de beste methode als het gaat om de isolatie van gevels. In zo’n 4 jaar bespaar je door deze methode zoveel op je energierekening dat je de kosten als het ware hebt afbetaald. Kortom na 4 tot 5 jaar (afhankelijk van je verbruik) begint de besparing echt te schelen in de portemonnee.

De berekening:

Het installeren van een spouwmuur kost bij een tussenwoning zo’n € 800,-. Het bureau MilieuCentraal heeft berekent dat zo’n spouwmuur in een tussenwoning zo’n 210 euro per jaar moet besparen op de gemiddelde energiekosten. Na 4 jaar zou dit dus terug verdient moeten zijn.

Toch kan een spouwmuur ook nog worden gecreëerd bij reeds bestaande woningen. De woning moet hiervoor wel een spouwmuur hebben. Voor woningen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd geld dit. Woningen die voor deze tijd zijn gebouwd beschikken meestal niet over een spouwmuur en hierbij is het dus niet mogelijk.

De besparing die je kunt behalen door middel van spouwmuurisolatie.Besparen op de energierekening

Nog meer besparen op de vaste lasten? Vergelijk op de grootste energievergelijkingssite van Nederland alle aanbieders op de Nederlandse markt. Sinds 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd waardoor energieleveranciers met elkaar moeten concurreren. Opvallend is dat het product wat aangeboden wordt (energie) gewoonweg het zelfde is. Alleen de administratie gebeurt via een ander bedrijf. Energie vergelijken loont dus en zorgt er voor dat je voor het zelfde product minder betaalt.

Stadsverwarming in Utrecht Lokaal nieuws dinsdag 03 september 2019

Stadsverwarming in Utrecht

In Utrecht zijn nu 37.500 huishoudens aangesloten op stadsverwarming. Deze manier van verwarmen werkt met een netwerk van buizen waar meerdere huizen op aangesloten zijn. Je hebt dus geen eigen cv-ketel. De buizen zorgen ervoor dat je verwarming werkt en er warm water uit de kraan komt. Het warme water waar de stadsverwarming gebruik van maakt, wordt onder andere geleverd door restwarmte van elektriciteitscentrales en warmte uit de aarde. Dit is dus een duurzame manier om je huis te verwarmen.

Hoe werkt het warmtenet

Het warmtenet werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je huis wordt verwarmd doordat je aangesloten bent op een leiding met warm water. Hier kunnen zelfs hele buurten op aangesloten zijn. Naast huishoudens zijn ook zo'n 1000 gebouwen in Utrecht aangesloten op de stadsverwarming, zoals kantoorgebouwen en winkelcentra. Voorheen kwam dit water voornamelijk van energiecentrales, waar restwater van hoge temperatuur werd gebruikt om woningen te verwarmen. Tegenwoordig komt de warmte ook uit duurzame bronnen, zoals uit de aarde. Dit water is minder heet, vandaar dat het belangrijk is om je huis extra goed te isoleren zodat er geen warmte verloren gaat.

Duurzaam je huis verwarmen met stadsverwarming

Doordat stadsverwarming gebruik maakt van restwarmte zorgt deze manier van verwarmen voor vermindering van de CO2-uitstoot. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van gas. De restwarmte is onder andere afkomstig van elektriciteitscentrales of er wordt gebruik gemaakt van de warmte die vrij komt bij het verbranden van afval. Vervolgens wordt de warmte via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen vervoerd. Per stadswarmtewoning is de CO2-besparing net zoveel als wanneer je zo'n 12 zonnepanelen op je dak zou hebben staan. Per 1 juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet langer worden aangesloten op aardgas. Stadsverwarming is dan een interessante optie voor in je nieuwbouwhuis in Utrecht.

Kosten van stadsverwarming

Stadsverwarming kost nooit meer dan de maximumprijs die je zou betalen voor verwarming met gas. Dit komt door het zogeheten "Niet meer dan anders-principe", waarin is bepaald dat de maximumprijs voor warmte gebaseerd is op de prijs van gas. Deze tarieven worden per jaar vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gemiddelde warmteverbruik van woningen die verwarmd worden door stadsverwarming is zo'n 35 gigajoule per jaar. De maximale prijs voor een gigajoule is voor 2019 vastgesteld op € 28,47. Tel je hier het vastrecht (max. € 318,95) en het meettarief van € 25,98 bij op dan komt de rekening gemiddeld neer op € 1315,- per jaar. Je kunt energieprijzen vergelijken omdat het bedrag per gigajoule verschilt per leverancier. Echter, als je gebruik maakt van stadsverwarming is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere warmteleverancier. Anders dan bij elektriciteit en gas zijn de warmtenetten namelijk niet onderling met elkaar verbonden.

Bron foto: Shutterstock.

Energie besparen zit in de kleine dingen Lokaal nieuws vrijdag 23 augustus 2019

Energie besparen zit in de kleine dingen

Slim omgaan met je energie : het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor de portemonnee. Je dak, muren en ramen beter isoleren, maakt natuurlijk een groot verschil, maar er zijn ook kleine aanpassingen die je in je huis kunt invoeren, om zo je energieverbruik te verminderen. In dit artikel leggen we uit hoe kleine aanpassingen al zullen helpen.

De verwarming

Vooral in de wintermaanden zetten we al snel de verwarming een stukje hoger. Om energie te besparen kun je er ook voor kiezen om een warme trui aan te doen en de verwarming wat lager te zetten. Zelfs al zet je de verwarming maar een graad lager, dan nog bespaar je 7% energie. Een groot verschil in energieverbruik voor een verandering die je misschien niet eens opmerkt. Je kunt radiatorfolie achter de radiator plaatsen, zodat deze de warmte kan weerkaatsen. Op deze manier gaat er niets verloren. Indien er niemand thuis is kun je zelfs de temperatuur in je huis laten zakken tot wel 15 graden. Dit kan een enorm verschil maken, zeker in een huishouden waarin overdag niemand thuis is. Met een slimme thermostaat regel je de temperatuur in je huis ook van een afstandje. Zo kun je nog slimmer omgaan met de temperatuur in je huis.

Isolatie

Of je glas nu goed geïsoleerd is of niet, je gordijnen of rolluiken kunnen ook een steentje bijdragen wanneer je deze sluit. Op deze manier houd je in de winter de kou buiten, waardoor de verwarming sowieso al iets minder hard hoeft te werken. In de zomer houdt dit je huis ook lekker koel. De ventilator zul je dus minder snel nodig hebben. Een andere manier om warmte vast te houden is door tochtstrips plaatsen. Op deze manier houd je de warme lucht binnen en de koude lucht buiten. Plaats de tochtwering bij deuren en ramen, en zorg ervoor dat de brievenbus goed sluit.

De koelkast

Met een goede isolatie en minder verwarming kan je dus al veel bereiken, maar ook met huishoudelijk apparaten valt er vaak veel te besparen. Neem bijvoorbeeld je koelkast. Deze gebruikt energie om zichzelf koel te houden. Je kan de koelkast een handje helpen door deze buiten het bereik van de zon, en niet vlakbij een radiator of kookplaat te plaatsen. Daarnaast is een goede ventilatie essentieel. De koelkast geeft aan de achterkant veel warmte af. Wanneer deze warmte niet goed weg kan, zal het apparaat harder moeten werken om de binnenkant koel te houden en dit kost weer extra energie. Plaats de koelkast dus niet direct tegen de muur, maar bewaar minimaal tien centimeter afstand. Zo is het ook goed om de temperatuur niet kouder in te stellen dan nodig is.

Bespaar op warm water

Het verwarmen van water kost behoorlijk veel energie. Je kan deze energie besparen door bijvoorbeeld wat korter te douchen en een zuinige douchekop aan te schaffen. Gebruik de vaatwasser alleen wanneer deze vol is of gebruik een teil wanneer je met de hand afwast, zodat je niet continu het warme water hoeft te laten stromen. Zo zijn er veel dingen waarmee je energie kunt besparen. Energieleveranciers vergelijken zal je helpen om een leverancier te vinden die je energiekosten nog meer omlaag brengt.

Aardgasvrij Utrecht op de planning Lokaal nieuws vrijdag 26 juli 2019

Aardgasvrij Utrecht op de planning


Op de klimaattop in Parijs in november 2016 hebben landen afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarvoor is het nodig te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Bij de verbranding van kolen, olie en aardgas komt namelijk CO2 vrij. CO2-uitstoot levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. De gemeente Utrecht wil haar steentje bijdragen aan een duurzame toekomst en concrete stappen ondernemen om over te stappen op milieusparende alternatieven. Hier lees je hoe dat gebeuren én wat je zelf kunt doen. 

Utrechtse nieuwbouw gasloos?

Van de 150.000 woningen die Utrecht telt, zijn er 110.000 aangesloten op het aardgasnetwerk. Aardgas wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning, het verkrijgen van warm water en het koken op het gasfornuis. Het doel is dat in 2050 alle woningen aardgasvrij zijn. Aardgasleidingen gaan over het algemeen zo’n 40 jaar mee. Om in 2050 geheel aardgasvrij te zijn is het minimaal nodig dat woningen die nu gebouwd worden, gebruik gaan maken van van alternatieven voor aardgas. Daarom heeft de gemeente in maart 2018 met netbeheerder Stedin een overeenkomst ondertekend met afspraken over gasvrije nieuwbouwwoningen.

Daardoor zullen 85% van de nieuwbouwprojecten worden gebouwd zonder aansluiting op het aardgasnetwerk. Gunstig, want tot 2040 zullen er zo’n 44.000 nieuwe woningen bij moeten komen in Utrecht.Om dit percentage te vergroten, stuurt de gemeente in gesprek met ontwikkelaars aan op de inzet van alternatieven voor aardgas. Om ontwikkelaars te stimuleren is tevens een zogeheten inkeerregeling getroffen: ontwikkelaars met bouwprojecten waarin gepland stond aardgas te gebruiken, kunnen al gemaakte contracten ontbinden om alsnog over te stappen op duurzame alternatieven.

Zelf inspelen op gasloos

Heb je zelf een (nieuwbouw)woning die nog op het aardgasnetwerk is aangesloten? Dan kun je natuurlijk ook het heft in eigen handen nemen en zelf overstappen op groene alternatieven. Wat kun je doen?

Als je een cv-ketel hebt die aan vervanging toe is, kun je een warmtepomp aanschaffen. Een warmtepomp lijkt op het eerste gezicht een dure aankoop, maar levert je uiteindelijk meer warmte op voor minder geld. Een warmtepomp levert namelijk tot vijf keer meer warmte dan een ouderwetse verwarmingsketel met dezelfde hoeveelheid energie. Dat komt omdat een warmtepomp 80% van de warmte uit ofwel de lucht, het water of de aarde haalt. Ook kun je het gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat. Inductie werkt namelijk op elektriciteit.

Overstappen van gas op stroom

Ga je stroom in plaats van gas gebruiken? Dan is het wel belangrijk dat je gebruikmaakt van groene energie. Vooral duurzame energie uit Nederland levert een positieve bijdrage voor de vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland. Het liefst kies je natuurlijk voor de goedkoopste energieleverancier . Voor consumenten is er tegenwoordig weinig verschil aan kosten voor groen of grijs te vinden. Om die reden is het des te interessanter om te gaan voor groen uit eigen land. Hoe hoger de behoefte, hoe meer er daadwerkelijk opgewekt moet worden. Als jij klimaatverandering wilt tegengaan en daarom van energieleverancier wilt wisselen, kun je uit een selectie van groene leveranciers de goedkoopste energieleverancier uitkiezen. Zo kun je met een schoon geweten je huis verwarmen.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden