Rijnenburg

Utrecht - Utrecht
Toekomstig aanbod

€ 400.000,- tot € 1.000.000,-
€ 700,- p.m. tot € 2.500,- p.m.

Kenmerken

Woonoppervlak
120 - 250m2
Kaveloppervlak
150 - 1000m2
Inhoud
450 - 1200m3
Aantal slaapkamer(s)
2 - 5

Over dit project

Polder Rijnenburg, aan de westkant van Utrecht, moet de eerste duurzame en klimaatbestendige wijk van Nederland worden. Dat is het voornemen van de stad Utrecht.

Het doel is een woon- en recreatiegebied met natuur en landschap als basis. In het gebied moeten zo’n 5000 tot 7000 nieuwe luxe en minder luxe woningen komen.

Bestuurders en natuurorganisaties staken gisteren de koppen bij elkaar in aanwezigheid van inspirator Michael Braungart, de man van het Cradle to Cradle-principe. Volgens dit principe moet afval een grondstof of een voedingsbron zijn voor nieuwe activiteiten. Braungart licht toe: ,,We moeten niet efficiënt zijn, wel effectief. Een vrouw die lippenstift op heeft, is niet efficiënt, maar wel effectief.

De visies die er nu liggen, moeten de basis zijn voor het uitwerken van verdere ambities. Rijnenburg is nu een groen en waterrijk gebied, waar, zo lijkt het, wonen in het groen voor het oprapen ligt. Aan de westkant grenst Rijnenburg aan het Groene Hart.

,,Het gebied moeten we kunnen onderscheiden van alle andere nieuwbouwwijken in Utrecht,’’ zegt de Utrechtse wethouder Harrie Bosch. ,,Het gaat om wonen in het landschap. De opening naar het Groene Hart moeten we behouden. We denken aan een open structuur. Zo moet er een duidelijk onderscheid ontstaan tussen de stad en de ruimtelijke omgeving van Rijnenburg.’’

Het doel is een wijk te bouwen waar prettig gewoond en gerecreëerd kan worden, maar waar ook gewerkt wordt. Want plannen voor een bedrijventerrein zijn er ook.

De verschillende partijen, de gemeente, provincie en natuurorganisaties zijn het over deze inhoudelijke basis eens. Maar verschil moet er ook zijn. De Natuur en Milieufederatie Utrecht ziet duurzaamheid vooral door groene openbare ruimten te sparen. Claudia van Holsteijn: ,,Er moet genoeg gelegenheid zijn voor fietsen en wandelen. Door compact te bouwen blijft er veel groen.’’ Verder pleit zij voor goed openbaar vervoer. ,,Het moet zo ingericht worden dat je ook zonder auto kan.’’

Het is de ambitie van de gemeente om 130 hectare groen te realiseren met behulp van rijksmiddelen. Dit recreatieve gebied komt te liggen aan de oostkant van de Meerndijk, tussen deze dijk en de Lange Vliet.

De woningen die op het perceel worden gebouwd, moeten een mix zijn van duurdere, luxe huizen en sociale woningbouw.

Auteur: Ingrid van Rooijen en Diane Hoekstra • Gepubliceerd: vrijdag 3 okt 2008, Bron: AD Utrecht

Meer informatie

Kenmerken

Project
Rijnenburg
Start verkoop
2020
Start verhuur
2020
Realisatie
2020
Koopwoningen
6500 (waarvan 6500 beschikbaar)
Huurwoningen
500 (waarvan 500 beschikbaar)
Prijs
€ 400.000,- tot € 1.000.000,-
Huurprijs (p.m.)
€ 700,- tot € 2.500,-
Type woningen
2-onder-1-kap, Hoekwoning, Tussenwoning, Vrije kavel, Vrijstaand

Voorzieningen

Parkeren
Parkeerplaats

Locatie

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden