Nieuwbouw - Ontdek het nieuwbouwaanbod
Lokaal nieuws woensdag 18 oktober 2023

Geld lenen in Utrecht

Inwoners uit Utrecht die een lening afsluiten, leenden in het eerste halfjaar van 2023 een lager bedrag dan het vorige halfjaar. Uit recent onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat inwoners uit Utrecht nu ongeveer 2.700 euro minder lenen. Het gemiddelde leenbedrag is met bijna 16 procent gedaald, van bijna 17.000 euro in de tweede helft van 2022 naar 14.300 euro in het eerste halfjaar 2023.

Gemiddelde leenbedrag lager door verandering leendoel

"In het tweede halfjaar van 2022 waren er in Utrecht relatief veel lening aanvragen voor recreatiewoningen. In het eerste helft van 2023 waren er veel minder aanvragen voor dit leendoel. Omdat het bij leningen voor recreatiewoningen om vrij grote bedragen gaat, drukt dit het gemiddelde leenbedrag in Utrecht omlaag", zegt Amanda Bulthuis, financieel expert van Geld.nl. In het laatste halfjaar van 2022 lag het percentage aanvragen voor een recreatiewoning op 13 procent, dat is nu gedaald naar 1 procent. Dit verklaart waarom het leenbedrag in het eerste halfjaar van 2023 lager is dan in de tweede halfjaar van 2022.

In de eerste helft van 2023 werd in Utrecht daarentegen veel vaker geleend voor een auto. Ruim 30 procent van alle aanvragen in Utrecht is voor een auto. Dat is sinds het vorig halfjaar gestegen met 8 procent.


Tip! Het berekenen van hoeveel je verantwoord kan lenen is vaak ingewikkeld. Gebruik daarom deze handige tool: Hoeveel kan ik lenen? Zo zie je direct hoeveel je met jouw inkomen en vaste lasten verantwoord kunt lenen.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden