Verhuizen? Regel je energiecontract bij Pricewise
Lokaal nieuws dinsdag 18 juli 2023

Zo duurzaam is een nieuwbouwwoning

Nieuwbouwwoningen en duurzaamheid gaan hand in hand. Als je op zoek bent naar een woning die niet alleen modern en comfortabel is, maar ook vriendelijk voor het milieu, dan is een nieuwbouwwoning met duurzame kenmerken zeker iets om te overwegen. Het is natuurlijk ook logisch dat een woning die anno 2023 wordt gebouwd, op een hele andere manier wordt gebouwd,dan een woning die 40 jaar geleden werd gebouwd. Zo zien we dat alle nieuwbouwwoningen volledig gasloos zijn en vrijwel allemaal zijn voorzien van zonnepanelen en ook een warmtepomp. Hoe duurzaam dit in werkelijkheid is en welke voordelen een nieuwbouwhuis heeft, vertellen we je nu!

Energiezuinig

Kies je voor een woning die nu gebouwd wordt, dan is deze natuurlijk ontzettend energiezuinig. Anders dan bij woningen uit de jaren dertig, waar bij de meesten flinke kieren bij de kozijnen te zien zijn. Dankzij innovatieve technologie├źn en materialen kan een nieuwbouwwoning aanzienlijk minder energie verbruiken dan oudere woningen. Dit resulteert niet alleen in lagere energierekeningen, maar ook in een verminderde uitstoot van CO2. Met stijgende energieprijzen en groeiende bezorgdheid over klimaatverandering is het hebben van een energiezuinige woning een slimme keuze. Daarnaast is online energieleveranciers vergelijken voor de beste prijs wel belangrijk, want we zijn nog niet zover dat we volledig zelfvoorzienend kunnen zijn.

Isolatie en ventilatie

In het verlengde van energiezuinig, zijn nieuwbouwwoningen ook een stuk beter geïsoleerd. Dit zorgt ervoor dat het gemiddeld energieverbruik van een gezin met twee kinderen tot wel 30 procent lager is dan wanneer hetzelfde gezin in een jaren 30 woning woont. Daarnaast zorgt de isolatie niet alleen voor een warmer huis, maar ook voor verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Doordat deze huizen doorgaans ook een stuk beter ventileren, is de kans op vocht in de woning vele malen kleiner. Niet voor niets zien we daarom ook veel meer spinnen in oudere woningen, dan in nieuwe woningen. Dit heeft puur te maken met het vochtgehalte in huis.

Alles naar wens aan te passen

Hoe duurzaam jij je nieuwe woning wilt hebben, bepaal je helemaal zelf. Dat je niet ontkomt aan een warmtepomp en eventueel ook zonnepanelen, dat is een ding wat zeker is, maar alle andere maatregelen om extra te verduurzamen, die zijn helemaal aan jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een groendak of een laadpaal zodat je ook direct elektrisch kunt rijden. Zo zijn er tal van andere zaken waarmee je nog verder kunt verduurzamen dan je op dit moment al doet. Uiteraard is het helemaal aan jezelf om te bepalen of je dit wel of niet doet, maar is het wel serieus iets om over na te denken.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

De uiteindelijke keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is een nieuwbouwwoning in verhouding vaak duurder en is de kans dat je op termijn aan een bestaande woning het nodig moet doen, ook vrij groot. Je doet er daarom dus ook goed aan om alle welbekende plussen en minnen tegen elkaar weg te strepen, zodat je op basis daarvan een goede beslissing kunt nemen. Het kopen van een huis is namelijk niet iets wat je zomaar doet, dus enige voorzichtigheid is wel zo verstandig.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden