Lokaal nieuws woensdag 14 juni 2023

Wat zijn de bijkomende kosten van een nieuwbouw woning?

Ontdek de voordelen van een nieuwbouwwoning: isolatie van topkwaliteit, energiezuinige installaties, modern sanitair én de vrijheid om jouw droomhuis en tuin helemaal naar eigen smaak in te richten. Je kunt je eigen behang, vloer en vloerkleed kopen bij Volero. Maar wat zijn de kosten? Hier onthullen we alle ins en outs van het kopen van een nieuwbouwwoning, zodat je met vertrouwen de juiste keuze kunt maken.

Voordelen nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen hebben het voordeel dat alles nieuw is, waardoor je geen last hebt van achterstallig onderhoud. Ook heb je vaak in de eerste jaren lage onderhoudskosten. Daarnaast kun je zelf de indeling en afwerking van het huis bepalen, inclusief de keuze van keuken, badkamer, tuin en erfafscheiding. Bovendien hoef je geen extra kosten te betalen zoals overdrachtskosten, makelaarskosten en taxatiekosten, en voldoen de elektrische installatie, verwarming en isolatie aan de nieuwste standaarden.

Nadelen nieuwbouw

Bij nieuwbouw is de prijs meestal niet onderhandelbaar, waardoor je minder mogelijkheden hebt om te onderhandelen over de prijs. Ook duurt het vaak lang voordat de woning wordt opgeleverd na de aankoop. Er bestaat ook een kans dat de oplevering en afwerking van de woning niet volledig aan je verwachtingen voldoen. Daarnaast komen er extra kosten kijken bij een opleveringskeuring en het aanleggen van de tuin en erfafscheiding. Verder is het belangrijk om te weten dat de omgeving van de nieuwbouwwijk nog in ontwikkeling kan zijn. Tot slot moet je tijdens de bouwperiode bouwrente betalen.

Extra kosten nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komen er extra kosten kijken, zoals het aanleggen van de tuin en de omheining. Deze kosten zijn gemiddeld ongeveer 9% van de prijs van het huis. Tijdens de bouw kunnen de kosten ook stijgen omdat sommige materialen moeilijk te krijgen zijn. Ook het inhuren van vakmensen zoals stukadoors en loodgieters kan duur zijn. Dus het is slim om extra geld opzij te zetten voor het afwerken van je nieuwe huis.

Kosten voor de aankoop en aan de woning zelf

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis zijn er verschillende kosten waarmee je rekening moet houden. Allereerst is er de bouwrente, die je alleen kunt aftrekken nadat je de koop-aannemingsovereenkomst hebt getekend. Als de bouwrente al in de koopprijs is opgenomen, kun je het niet als rente aftrekken voor belastingdoeleinden. Daarnaast is er de bankgarantie, een garantie van de bank dat ze de borgsom betalen aan de verkoper als dat nodig is. Verder zijn er nog kosten verbonden aan het afwerken van de nieuwbouwwoning, zoals het stucen, schilderen of behangen, de inrichting van de badkamer en keuken, het aanleggen van de tuin en de erfafscheiding, het regelen van energie, telefoon en internet, en eventuele verhuiskosten en extra verbeteringen aan de woning.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden