Lokaal nieuws woensdag 17 mei 2023

Wanneer heb je een boiler nodig en wanneer een geiser?

Er zijn een aantal verschillen tussen boilers en geisers die handig zijn om uit te zoeken wanneer je op zoek bent naar een nieuw warmwatersysteem. Hoewel ze allebei warm water leveren zijn een boiler en geiser zeer verschillend van elkaar. Maar wanneer kun je beter een boiler aanschaffen en wanneer beter een geiser?

Verschil tussen boilers en geisers

Boilers en geisers hebben allebei hun eigen specifieke voordelen, maar ze hebben ook aspecten met elkaar gemeen: beide leveren warm water. Boilers kunnen echter in een korte tijd veel warm water leveren doordat het water op een constante temperatuur wordt gehouden in een vat. Bij geisers werkt dit anders. Bij een geiser duurt het namelijk iets langer voordat het warme water beschikbaar is. Dit komt doordat het water bij een geiser langs verwarmingselementen loopt.

Verschillende soorten boilers

Er bestaat niet maar 1 type boiler. Er zijn veel verschillende boilers met ieder zijn eigen voordelen. Zo zijn er gasboilers, zonneboilers en ook warmtepompboilers in de omloop. Daarnaast bestaan er ook verschillende gasboilers, namelijk open en gesloten boilers. Open boilers zijn minder veilig doordat deze boilers open zijn en in een open ruimte moeten staan. Bij onvolledige verbranding kan er koolmonoxide vrijkomen, wat kan zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. Daarom wordt aangeraden om geen gebruik meer te maken van dit type boiler.

Een andere is de zonneboiler. Dit is een veilige en duurzame manier om warm water te leveren. Het is duurzaam, aangezien er gebruik gemaakt wordt van zonne-energie. Dit is mogelijk door een zonnecollector die geïnstalleerd is op een dak, maar het werkt anders dan een zonnepaneel. Een zonnecollector zorgt namelijk voor het omzetten van zonne-energie in warmte, in plaats van elektriciteit. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het water in huis op te warmen.

Daarnaast is er ook een warmtepompboiler op de markt, die doorgaans wordt ingezet naast een warmtepomp. Bij deze combinatie wordt warmte uit de lucht onttrokken, die dan ingezet wordt om het water in de boiler te verwarmen. Voor extra duurzaamheid is het onderhoud van je boiler ook heel belangrijk. Zo voorkom je dat deze kapot gaat en vervangen moet worden.

Verschillende soorten geisers

Uiteraard zijn er ook veel verschillende soorten geisers. Ook van geisers bestaan zowel open als gesloten varianten. Voor geisers geldt daarin ook hetzelfde als voor boilers, namelijk dat de open variant hiervan minder veilig is. Daarnaast zijn er ook bad- en keukengeisers. Beiden werken op gas. Het verschil hiertussen is dat een badkamergeiser de opslagruimte meet, waardoor er in grote hoeveelheden water kan worden verwarmd. Dit is ideaal wanneer je lang wilt genieten van een warme douche of een lekker bad.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden