Verhuizen? Regel je energiecontract bij Pricewise
Lokaal nieuws dinsdag 16 mei 2023

Zonnepanelen en salderen: alles wat je moet weten

Over de afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds populairder geworden als een duurzame en rendabele manier om elektriciteit op te wekken. Een belangrijk aspect van het gebruik van zonnepanelen is het salderen van de opgewekte stroom. Maar wat is salderen precies, hoe werkt het, en wat zijn de regels en voorwaarden? In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over zonnepanelen en salderen, zodat je goed geïnformeerd bent alvorens je besluit jouw huis te verduurzamen met hoge kwaliteit zonnepanelen.

Wat houdt salderen van elektriciteit in?

Het salderen van elektriciteit is een wettelijk vastgelegde regeling met als doel de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken, doordat je hierdoor kan besparen op je energierekening. Bij salderen lever je de stroom terug aan het net, en wordt dit verrekend met de stroom die je afneemt van het net. Concreet houdt dit in dat je alleen betaalt voor het verschil tussen de opgewekte stroom en de verbruikte stroom op jaarbasis. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan krijg je dus een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde stroom. Dit wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd.

Afbouw salderingsregeling

Dankzij de salderingsregeling ontvang je evenveel voor je teruggeleverde stroom als het tarief dat je betaalt voor de afgenomen stroom. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze regeling echter stapsgewijs afgebouwd en zakt het salderingspercentage direct naar 64%. Dit percentage wordt vervolgens verder afgebouwd tot 2031. Vanaf dat moment is salderen helemaal niet meer mogelijk en krijg je enkel een terugleververgoeding voor de stroom die je terug levert aan het net.

Zijn zonnepanelen nog interessant na afbouw salderingsregeling?

Ook wanneer de salderingsregeling niet meer van kracht is, blijft het lonen om te investeren in zonnepanelen. De opgewekte stroom blijft volledig gratis, je bent niet meer afhankelijk van de energieprijzen van leveranciers, en het is met het oog op de energietransitie een verantwoorde en duurzame keuze. Bijkomend voordeel: het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen in Utrecht draagt direct bij aan de waardevermeerdering van de woning!

Alle voordelen van zonne-energie salderen op een rijtje

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan zonne-energie salderen:

Besparen op je energierekening: Door zonne-energie te salderen bespaar je op de energierekening. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, ontvang je een vergoeding voor de teruggeleverde stroom, waardoor je energierekening lager wordt.

Duurzaamheid: Het gebruik van zonne-energie is een duurzame keuze omdat het een schone bron van energie is die geen CO2 uitstoot veroorzaakt. Door zonne-energie te salderen draag je bij aan een schonere wereld en verminder je je ecologische voetafdruk.

Financieel voordeel: Het salderen van zonne-energie kan ook financiële voordelen opleveren, zoals het ontvangen van subsidies of belastingvoordelen voor het gebruik van duurzame energie. Daarnaast kan het investeren in zonnepanelen op de lange termijn een rendement opleveren dat hoger is dan de rente op spaarrekeningen.

Onafhankelijkheid: Het gebruik van zonnepanelen en het salderen van zonne-energie maken je onafhankelijk van energieleveranciers en schommelingen in energieprijzen. Door zelf stroom op te wekken heb je een grotere controle over je eigen energievoorziening.
 
Kortom, zonne-energie salderen heeft veel voordelen, waaronder financiële besparingen, duurzaamheid en onafhankelijkheid van energieleveranciers.

Heb je nog geen zonnepanelen? Bekijk de mogelijkheden!

De kosten van energie blijven stijgen, terwijl het verbruik steeds hoger wordt. Investeren in zonnepanelen en direct profiteren van een lagere energierekening? Sondi Solar biedt de perfecte oplossing voor het verduurzamen van uw woning. Lees meer over zonnepanelen, salderen, en de werkwijze van Sondi Solar op de website!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden