Lokaal nieuws woensdag 01 maart 2023

Hoe ontwerp je een lichtplan voor je huis?

Een doordacht verlichtingsplan is belangrijk. Zeker als je een nieuwbouwproject onderneemt. Met een lichtplan bepaal je welke soort verlichting en hoeveel lampen er op welke plek in je huis komen.

Begrijp de functie van iedere ruimte

Er zijn drie soorten verlichting: taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Elk type verlichting voorziet in een bepaalde behoefte. Het belangrijkste doel bij het maken van een goed lichtplan voor je nieuwbouwhuis is het begrijpen van de functie van elke kamer. Zo kun je rekening houden met die behoefte. Op deze manier kun je zorgen voor functionele verlichting.

Begin met taakverlichting

Begin je lichtplan altijd met taakverlichting. Dit zijn plekken die specifieke verlichting nodig hebben. Voorbeelden van dit soort plekken zijn de badkamerspiegel, bureaus, leesplekken en kasten.

Daarna gaat het om de omgevingsverlichting, de algemene verlichting van een ruimte. Deze moet de gehele ruimte helder verlichten. Denk hierbij aan spotjes en plafondlampen. Vervolgens kijk je naar sfeerverlichting en daarna is accentverlichting aan de beurt. Bij deze laatste gaat het bijvoorbeeld om het verlichten van een sierboom of een schilderij dat je hebt opgehangen.

Plan inbouwverlichting aan het begin van het bouwtraject

Als je inbouwverlichting vanaf het begin van je bouwproject plant, is deze niet moeilijk of duur om te realiseren. Zeker niet als je gebruik maakt van een goedkope led inbouwspot. Dit soort verlichting kan de uitstraling van een ruimte echt verbeteren. Pas inbouwspots niet in elke kamer toe, maar kijk waar je de grootste verlichtingsstatements wilt maken.

Werk met verschillende schakelgroepen

In grotere ruimtes kun je het beste spotjes opsplitsen in meerdere groepen. Heb je bijvoorbeeld zes spotjes in je woonkamer, dan kun je deze opsplitsen op zo’n manier dat vier lampen met één schakelaar aangaan en de andere twee lampen met een andere schakelaar. Met meerdere schakelgroepen kun je de hoeveelheid licht in je huis beter regelen en kun je meer sfeer creëren.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden