Lokaal nieuws donderdag 09 november 2023

Wat is een bouwstofzuiger klasse M?

Een bouwstofzuiger klasse M is een stofzuiger die is ontworpen om het risico van blootstelling van de gebruiker aan potentieel gevaarlijke stoffen, die na verloop van tijd een risico op beroepsziekte kunnen vormen, te beperken. Meestal omvat dit stof dat ontstaat door slijp-, snij- en booractiviteiten en ook door het bewerken van bijvoorbeeld hout, MDF en andere materialen die in bouwprocessen worden gebruikt. De eigen risicobeoordeling van de gebruiker geeft aan of een machine van klasse M geschikt is of dat het potentiële gevaar zo ernstig is dat het gebruik van een machine van klasse H of type H met een hogere classificatie moet worden gerechtvaardigd. Zo zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden bij een bouwstofzuiger kopen.

M Class gaat echter niet alleen over filtratie, hoewel industriële stofzuigers van klasse M een essentieel filtersysteem moeten hebben dat voldoet aan een hoge standaard; om M-klasse gecertificeerd te zijn, moet het essentiële filter minimaal ISO30 zijn. Essentiële filters in BVC M-klasse stofzuigers zijn minimaal ISO35 H13 – HEPA-filters.

Naast goede filtratie moeten bouwstofzuigers klasse M een wegwerpzaksysteem hebben om stof te kunnen verwijderen met minimale blootstelling aan de gebruikers, en moeten ze een indicator hebben om aan te geven wanneer de luchtstroom door de filters onder een drempel zakt waarboven de stofzuiger zal niet efficiënt werken. De constructie van de machine moet voldoen aan verschillende tests die allemaal zijn ontworpen om blootstelling aan teruggewonnen stof te helpen voorkomen, en de stofzuiger moet duidelijk worden geëtiketteerd met de stofklasse.

Als je een bouwstofzuiger klasse M wilt kopen, zijn er meerdere opties waarvoor je kunt kiezen. Hieronder noemen we een paar. Bekijk ze en bepaal vervolgens zelf of deze machines goed zijn of dat je toch beter een ander exemplaar kunt kopen.

Greenline 1-50M

De Greenline 1-50M is speciaal ontworpen voor gebruik op bouwplaatsen met draagbaar gereedschap. De 110v-versie van 1-50M heeft een site-safe gele arctische kabel en een 32A 110v-stekker zorgt ervoor dat zowel het vacuüm als tot 1500W aan elektrisch gereedschap de beschikbare voeding niet belasten. Greenline 1-50M heeft 3-traps filtratie. De eerste fase is een wegwerpzak van microvezel; tweede trap is een polycarbon antistatisch filter dat de hoofdpatroonfilter van de derde trap beschermt. Filters voldoen aan BS EN 1822-2:2009 en voldoen ook aan de equivalente normen beschreven in ISO 29463-1:2011. Er is een waarschuwingslampje voor filterverstopping dat aangeeft wanneer de filterprestaties afnemen. De filtereenheid bevindt zich in het bovenste deel van de machinebehuizing, zodat de volledige tankcapaciteit beschikbaar is.

BVC Tower TS60

Wanneer een krachtige industriële stofzuiger nodig is met de flexibiliteit om op standaard stopcontacten te werken en toch wendbaar genoeg is om gemakkelijk door standaard enkele deuren te gaan, dan biedt de BVC Tower TS60 de oplossing. De "toren" wordt zo genoemd omdat elke trap van de machine boven elkaar is geplaatst, waardoor er ruimte is voor een trommel met grote capaciteit, hoogwaardige filtratietrappen en een motorkop met meerdere motoren die opties bieden voor voedingen van 110 V en 230 V. De 110v-opties bieden 2 of 3 motorkoppen met respectievelijk 1,8 kW en 2,7 kW, terwijl de 230v-optie 3 motoren van 3 kW heeft. Motoren zijn standaard voorzien van thermische beveiliging.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden