Lokaal nieuws vrijdag 03 februari 2023

Minder vraag naar nieuwbouw in Utrecht?

Utrecht is een populaire regio om te wonen, te werken en te studeren. Niet alleen vanwege de prachtige, historische binnenstad die barst van de culturele activiteiten, maar ook vanwege de mix van landschappen zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast is de centrale locatie in het land natuurlijk ook een groot pluspunt. Je bent met zowel de trein als met de auto via diverse snelwegen in no time in andere grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Den Bosch. Niet voor niets dat mensen voor nieuwbouwwoningen hier in de rij staan. Of wordt dit toch minder populair?

Eerdere historische fluctuaties in vraag naar nieuwbouwwoningen

Ten tijde van de kredietcrisis viel zowat de gehele nieuwbouw stil in ons land, ook in Utrecht. Vanwege de economisch onzekere toekomst durfden zowel bouwers als kopers het niet aan te investeren in nieuwbouwwoningen. De jaren daarna is de situatie eigenlijk geheel omgekeerd. De vraag was groter dan ooit, er was immers een woningtekort ontstaan in Nederland en de hypotheekrentes waren laag. Diverse probleemdossiers zoals de stikstofcrisis en de stijgende kosten van bouwmaterialen gooiden echter roet in het eten. Lange tijd was de vraag naar nieuwbouwwoningen veel groter dan het aanbod.

Recent heeft zich echter weer een andere ontwikkeling voorgedaan. Hoewel Utrecht ambitieuze plannen heeft om de woningnood op te lossen, moeten er diverse uitdagingen het hoofd geboden worden. Zo hebben de hoge bouwkosten, hogere hypotheekrentes een negatief effect op het aantal te bouwen woningen. Diverse gemeenten in de regio merken dan ook minder animo bij investeerders zoals corporaties, ontwikkelaars en beleggers. Bovendien worden er ook minder woningen verkocht. Potentiële kopers hebben minder interesse vanwege een gebrek aan vertrouwen in een economisch stabiele toekomst, en vanwege de dalende prijzen van bestaande woningen. Als zij hun hypotheek berekenen, zien ze dat ze met hun budget meer keus hebben binnen de bestaande woningvoorraad.

De voordelen van nieuwbouwwoningen in de regio Utrecht

Woningzoekers binnen zowat iedere prijsklasse (tip: je maximale hypotheek berekenen kun je eenvoudig online) hebben sinds een halfjaar meer keuze. Onlangs kwam nog het bericht naar buiten dat het aanbod is toegenomen en de prijzen van bestaande woningen gedaald.

Deze daling van de woningwaardes zie je nog niet terug in de prijzen van nieuwbouw. Toch blijft het interessant om nieuwbouw te kopen in de regio Utrecht. Allereerst omdat je hierdoor geen geld ‘weggooit’ aan huur, maar vermogen opbouwt door je hypotheek af te lossen. Daarnaast worden er ook nog eens geen schrikbarend grote prijsdalingen verwacht de komende jaren, aangezien het woningtekort blijft bestaan.

Tot slot weet je met een nieuwbouwwoning ook precies waar je aan toe bent qua duurzaamheid van de woning. In de regio worden uitsluitend nieuwbouwwoningen verkocht die voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van energieverbruik en duurzame opwekking van energie. Je hoeft dus niet bang te zijn nog grote investeringen te moeten doen, waar veel anderen wel nog mee te maken kunnen krijgen zodra hun wijken van het aardgasnetwerk gekoppeld zullen worden.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden