Lokaal nieuws woensdag 02 november 2022

Een nieuw dak: wat moet er gebeuren?

Bij nieuwbouwwoningen ontkom je niet aan het feit dat er een nieuw dak geplaatst zal moeten worden. Er zijn hierin twee stappen: een nieuwe dakconstructie laten maken en nieuwe dakbedekking  plaatsen. Een optionele derde stap is een overzetdak laten plaatsen. Hieronder lees je meer over nieuwe daken.

Nieuwe dakconstructie laten maken

Het eerste wat moet gebeuren is de dakconstructie laten maken. Bij nieuwbouwwoningen is dit sowieso nodig, maar het wordt ook gedaan wanneer de constructie is aangetast door vocht of insecten. Het is belangrijk dat de constructie van het dak goed wordt gedaan, want het kan inzakken bij constructiefouten. 

Er moet dus een juiste constructie worden gemaakt. Hierin moet het materiaal stevig zijn, maar er moet ook een goede gewichtsverdeling zijn. Een dakconstructie wordt bijna altijd gemaakt met houten balken. Een dakconstructie laten maken kost ongeveer € 600,- per strekkende meter.

Vernieuwde dakbedekking

Zodra de constructie is gemaakt kan er dakbedekking worden geplaatst. Je kunt bij deze stap ook nog kiezen om dakisolatie via de binnenzijde aan te brengen. De dakbedekking is belangrijk, dit krijgt namelijk te maken met weersomstandigheden en vuil. Ook hierin is het dus belangrijk dat het goed en nauwkeurig wordt geplaatst.

Dakbedekking is er in veel soorten materialen. Elk materiaal voor dakbedekking heeft een eigen levensduur en kosten. Zo heb je bijvoorbeeld dakpannen, dit kost gemiddeld € 25,- tot € 40,- per vierkante meter. Maar er is ook EPDM-dakbedekking, dit begint vanaf € 60,- per vierkante meter.

Overzetdak: voor bovenop een leien dak

Laat je een leien dak plaatsen? Dan kun je ook nog kiezen voor een overzetdak. Een overzetdak bestaat uit lichtmetalen panelen die bovenop een lattenconstructie wordt geplaatst bovenop de bestaande dakbedekking.

Het overzetdak biedt extra bescherming voor het dak, het zorgt voor een langere levensduur van het dak. Het is ook een relatief eenvoudige klus voor een dakdekker.

Extra opties bij een nieuw dak

Wanneer je een heel nieuw dak laat plaatsen kun je ook nog enkele extra opties overwegen. Het wordt aangeraden om goed na te denken over deze opties gezien de opbouw van een nieuw dak de ideale tijd is om aanpassingen te maken. op Dakdekkersgids.nl staat dat je de keuze hebt uit

  • Dakisolatie: met het laten aanbrengen van dakisolatie zorg je dat warmte beter in huis blijft. Het is een uitstekende manier om het huis te verduurzamen en wordt sterk aangeraden wanneer je een nieuw dak laat plaatsen.
  • Groendak als alternatief op dakbedekking: een groendak bestaat uit planten en andere groene onderdelen die worden geplaatst op het dak. Hierin heb je enkele voordelen: zo is het zeer isolerend. Een intensief groendak kan worden belopen, zo heb je dus een tuin op je dak.
  • Dakpannen laten coaten: als je kiest voor dakpannen zou je een coating kunnen overwegen. Met een coating blijven de dakpannen een mooie kleur behouden. Daarbij biedt dit vaak ook extra bescherming, zo is er minder dakonderhoud nodig.
  • Zonnepanelen plaatsen: wanneer je een nieuw dak laat plaatsen is het ook een uitstekende kans om zonnepanelen te plaatsen. Een installateur kan zo een strak legplan maken dat past bij het nieuwe dak, zo kunnen kabels en andere onderdelen bijvoorbeeld beter worden weggewerkt.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden