Lokaal nieuws maandag 24 oktober 2022

Hoe zorg je voor een duurzaam huis?

Er gaat geen dag voorbij dat onze aandacht niet wordt gevestigd op de zorg voor het milieu en het klimaat. We moeten met z'n allen ons steentje bijdragen aan het halen van de doelstellingen en steeds meer mensen zijn hier ook bereid toe. Het is niet langer een probleem van de anderen, het is een probleem van iedereen. Duurzaam wonen is dan ook een steeds belangrijker aspect geworden bij het bouwen en verbouwen.

Wat is een duurzaam huis?

We spreken van een duurzaam huis als dat huis maar een beperkte invloed heeft op het milieu. Goede isolatie, zonnepanelen, warmteboilers en led lampen bijvoorbeeld worden als essentieel gezien binnen het concept duurzaam wonen. Dit omdat de ecologische voetafdruk beperkt blijft terwijl er toch sprake is van comfortabel wonen.

Hoe kun je dit realiseren?

Hoe ver je wil gaan in het duurzaam maken van een woning moet iedereen natuurlijk voor zichzelf uitmaken. Het moet gezegd worden dat er een flinke investering mee gepaard gaat, maar dat die investering op termijn zichzelf terugverdient en zelfs geld oplevert.

Een eerste goede maatregel is voorzien in goede isolatie. Op die manier blijft de warmte langer in de woning en moet er dus aanzienlijk minder gestookt worden. Een voordeel voor zowel het milieu als de energiefactuur. Daarnaast zorgen zonnepanelen en een warmteboiler ervoor dat natuurlijke elementen, de zon, gebruikt worden om in energie te voorzien.

Opnieuw voordeel voor milieu en portemonnee. Door zelf op verschillende manieren energie op te wekken, vormt een woning niet langer een grote bedreiging voor het milieu. Energiezuinige en energieneutrale woningen zullen sowieso de toekomst bepalen. Verder vormen ook minder ingrijpende veranderingen al een hele vooruitgang. Het vervangen van bestaande elektrische toestellen door energiezuinige toestellen, het vervangen van de bestaande verlichting door led lampen en radiatorfolie en tochtstrips bijvoorbeeld maken op zich al een groot verschil.

Er is zoveel te vinden in je woning die in aanmerking komt voor verbetering op vlak van duurzaam wonen en alle kleine beetjes van iedereen helpen om ons milieu een dienst te bewijzen.

Premies voor duurzaam wonen

Omdat niet alleen de burger zich zorgen maakt om het milieu, maar vast en zeker ook de verschillende overheden, werd gezocht naar een manier om mensen aan te moedigen om mee te stappen in het verhaal. Burgers die bereid zijn te investeren in duurzaam wonen, kunnen om die reden aanspraak maken op bepaalde premies. Dit maakt de investering een stuk haalbaarder en de terugverdientijd aanzienlijk korter. 

Verder is het ook zo dat de investering niet los van de voordelen mag gezien worden. Led lampen bijvoorbeeld kosten dan wel meer, maar ze gaan ook een stuk langer mee en verbruiken heel wat minder energie. Wat voor led lampen geldt, geldt bijvoorbeeld ook voor zuinige toestellen. Investeren is dus een groot woord dat misschien op wat weerstand stuit, de voordelen zullen achter al snel overtuigen. Je zult bijvoorbeeld niemand vinden die de overstap naar led lampen maakte en nog wil terugkeren naar die oude klassieke lampen.

Duurzaam wonen, iedereen heeft er alleen maar bij te winnen en als we dit principe met z'n allen gaan toepassen, ziet het er voor ons milieu al een pak beter uit.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden