Lokaal nieuws dinsdag 20 september 2022

Zonnepanelen huren bij aankoop nieuwbouwwoning

Ben je onlangs de trotse eigenaar van een nieuwbouwwoning geworden, of krijg je hier binnenkort de sleutels van? In beide gevallen is het interessant te kijken naar mogelijkheden om het dak van je nieuwbouwwoning van zonnepanelen te voorzien. In het bijzonder nu de energieprijzen fors gestegen zijn de afgelopen maanden. Door voor zonnepanelen te kiezen verlaag je de energierekening aanzienlijk. In nieuwbouwwoningen wordt immers geen gas meer gebruikt; alles draait op elektriciteit. Wanneer je voor zonnepanelen kiest, heb je de keuze tussen het kopen en huren hiervan. HalloStroom is een organisatie die huishoudens de mogelijkheid biedt om zonnepanelen tegen een vast bedrag per maand te huren. Je profiteert direct van een besparing op de energiekosten, zonder vooraf een groot bedrag te moeten investeren.

Voordelen van het huren of leasen van zonnepanelen

Na de aankoop van een nieuwbouwwoning zal het spaargeld langzaamaan op beginnen te raken. Een nieuwe vloer, de afwerking van wanden en bijvoorbeeld de aanleg van een tuin kosten immers ontzettend veel. Toch wil je ook na het betrekken van je nieuwbouwwoning profiteren van een zo laag mogelijke energierekening, nu de kosten fors oplopen en onduidelijk is hoe zich dit de komende jaren zal ontwikkelen. Wellicht overweeg je zonnepanelen daarnaast vanwege het duurzame karakter hiervan. Voor mensen wiens spaarpot op begint te raken is het huren of leasen van zonnepanelen bijzonder interessant. De aanbieder van deze zonnepanelen regelt alles voor je; tegen een vaste bedrag per maand zie jij de energierekening dalen.

Opbrengst bij investering in zonnepanelen hoger 

Logischerwijs is de besparing op de energiekosten per saldo groter, wanneer je zonnepanelen koopt. Je schrijft weliswaar af op de zonnepanelen, maar die afschrijving is vaak minder groot dan het bedrag wat je betaalt voor het huren van zonnepanelen. Nadeel van het kopen van zonnepanelen is dat een grote investering benodigd is. Daarbij is onzeker hoe de regelingen rondom het salderen van groene stroom zich de komende tijd zullen ontwikkelen. Het maakt het mogelijk minder interessant om het volledige dak vol te leggen met zonnepanelen; de terugverdientijd neemt toe. 

Nieuwbouwwoningen vaak al voorzien van zonnepanelen 

Overigens zijn veel nieuwbouwwoningen bij de oplevering hiervan al voorzien van enkele zonnepanelen. Het maakt het voor projectontwikkelaars makkelijker om de vergunningen rond te krijgen. Daarbij worden woningen bij de oplevering op deze wijze voorzien van energielabel A, wat de huizen voor kopers aantrekkelijker maakt. Let wel, deze zonnepanelen leveren vaak een minder groot vermogen dan de zonnepanelen die je zelf zou kopen. 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden