Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws maandag 27 juni 2022

Waarom zonnepanelen op een nieuwbouwhuis een goed idee zijn

Ga je een nieuw huis kopen in Utrecht en liggen daar nog geen zonnepanelen op? Goed moment om deze meteen te laten installeren. Dat biedt namelijk een aantal financiële voordelen en daarnaast zijn ze ook nog eens goed voor het milieu. Daar vertellen we je graag wat meer over.

Verdienen zich snel terug

Grote kans dat je voorlopig wel even wilt blijven wonen in je nieuwe huis. En dan verdien je die investering in een zonnesysteem binnen een mum van tijd terug. De prijs van een gemiddeld zonnesysteem is namelijk zo’n €3.500 tot €5.000 euro, en die heb je in circa zes tot acht jaar terugverdiend. Mogelijk nog sneller als de energieprijzen door blijven stijgen. De uiteindelijke zonnepanelen kosten zijn wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals huidig verbruik en type dak. Doe de Dakscan van aanbieder Sungevity voor een indicatie van de zonnepanelen kosten op basis van jouw verbruik en type woning.

Zonnepanelen zijn op vrijwel ieder dak te leggen

Heb je het idee dat jouw dak niet genoeg zon vangt? Of dat er dakramen in de weg zitten? Een goede zonne-adviseur weet altijd de juiste richting en het aantal panelen te bepalen dat aansluit bij je huis en verbruik. Zonnepanelen op plat dak? Dat is helemaal ideaal! Hierbij is namelijk altijd de perfecte richting en hellingshoek voor de maximale opbrengst te bepalen. Dus hoe je dak er ook bij ligt, aarzel niet om advies in te winnen bij een specialist.

Je kunt 21% btw terugkrijgen

Als je voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft dan kun je 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst. En dat scheelt je al snel €1.000 op de totale rekening. Zo wordt het financieel gezien nóg aantrekkelijker om voor een zonnesysteem te gaan. Mogelijk wordt deze regel in 2023 afgeschaft en gaat dan de btw op zonnepanelen er sowieso af. Dan hoef je dus zelfs geen moeite meer te doen (formulier invullen) voor de teruggave.

Huis wordt meer waard

Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen met zonnepanelen gemiddeld €7.000 in waarde stijgen. En met de focus op duurzame energie plus de stijging van energieprijzen zou dat gemiddelde in de toekomst ook nog wel eens hoger kunnen uitvallen. Is je nieuwe huis een ‘tussenstap’ en wil je ooit weer verhuizen? Ook dan zijn zonnepanelen financieel gezien dus nog aantrekkelijk.

Tips bij financiering

In Utrecht zijn we druk bezig om de overstap naar schone energie te maken. Momenteel is zo’n 24% van de Utrechtse daken voorzien van zonnepanelen. De gemeente informeert bewoners over de kansen van zonnepanelen en ondersteunt initiatieven voor collectieve zonne-energieprojecten. Er liep daarnaast een subsidieregeling waarmee je de kosten voor een zonnesysteem flink kon drukken. Helaas is deze regeling momenteel niet meer van kracht.

Heb je echter al genoeg geld uitgegeven aan je nieuwe huis en heb je geen idee hoe je de zonnepanelen moet financieren? Dan kun je een groene lening overwegen. Dit type lening is speciaal bedoeld voor iedereen die duurzame maatregelen wil nemen. De voorwaarden zijn bijzonder aantrekkelijk, zoals een rente van 3,5% tot 4% en de optie om tussentijds af te lossen. Maak voor jezelf maar eens een rekensom. Grote kans dat je erachter komt dat zelfs met een groene lening het nemen van zonnepanelen financieel gezien interessanter is dan geen zonnepanelen leggen. En zo draag je ook nog eens bij aan die overstap naar schone energie in Utrecht!

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden