Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws donderdag 19 mei 2022

Dit moet je weten over een laadstation voor elektrische auto’s in je nieuwbouwhuis

Als je de laatste tijd enige aandacht hebt besteed aan het geroezemoes dat uit de auto-industrie komt, is dat zoemende geluid dat je hoort elektrisch. Automaker na automaker heeft ofwel nieuwe elektrische voertuigen geïntroduceerd of plannen aangekondigd om dat te doen. En er zijn er nog veel meer onderweg. Verschillende autobedrijven beweren dat de helft of meer van de auto's, vrachtwagens en SUV's die ze in 2030 verkopen, elektrisch zal zijn.

Dichter bij huis ken je vast meerdere mensen die de knoop hebben doorgehakt en al een elektrische auto hebben gekocht. Als ze zijn zoals typische bezitters van elektrische auto’s, zingen ze de lof van hun nieuwe voertuig. Volgens de meesten zijn elektrische auto soepel, stil, betrouwbaar en - misschien wel het beste van alles - vereisen ze nooit dat hun chauffeurs stoppen bij een tankstation om te tanken. Experts van www.elix.nl adviseren ondernemers daarom ook om een EV te nemen.

Al die kenmerken zijn duidelijke voordelen, maar de laatste - nooit stoppen bij een tankstation - heeft zijn eigen implicatie. De elektriciteit om het voertuig op te laden moet ergens vandaan komen. Tenzij je van plan bent om korte stops bij het tankstation te ruilen voor lange sessies bij het  openbare laadstation, wil je je EV thuis opladen. En dat betekent meestal dat je een EV-laadstation voor thuis nodig hebt.

Ten eerste is het handig om te definiëren wat een laadstation voor elektrische voertuigen is, waarover je meer kunt lezen in de kennisbank ELIX. Een eenvoudige manier om dat uit te leggen, is door naar de smartphone in je zak of tas te kijken als een surrogaat voor het elektrische voertuig.

Net als je telefoon heeft een elektrische auto een batterij waarmee hij kan werken. Als er geen elektriciteit is opgeslagen in de batterij van je telefoon, werkt deze niet. Evenzo, als er geen elektriciteit wordt opgeslagen in het batterijpakket van een EV, gaat het nergens heen. En net als bij een smartphone wordt de elektriciteit die is opgeslagen in de batterij van de EV verbruikt tijdens het gebruik van de auto. Die stroom moet je weer aanvullen door de accu van de auto op te laden.

Hoe laad je je smartphone op? Wel, je sluit hem natuurlijk aan. Maar in werkelijkheid gebruik je een oplader die de 120 volt wisselstroom (AC) die beschikbaar is uit een standaard stopcontact omzet in een stroom die je telefoon kan gebruiken om de batterij op te laden.

Die omzetting van vermogen in een vorm die het batterijpakket van een EV kan accepteren, is precies wat een laadstation voor elektrische voertuigen doet. Het neemt het type elektrische stroom dat in uw huis beschikbaar is - 120 volt of 240 volt wisselstroom - en zet deze om in een stroom die het EV-batterijsysteem kan accepteren.

Vergelijkbaar met die je ziet op parkeerterreinen van winkelcentrums en langs enkele grote snelwegen, gebruiken laadstations voor commerciële elektrische voertuigen veel hogere spanningen en kunnen ze dus batterijen veel sneller opladen dan een thuislaadstation. Ze zijn echter erg duur om te installeren. En zelfs als je het geld had om uit te geven aan een commercieel laadstation, is je elektrische systeem thuis en zelfs het elektriciteitsnet waar je huis zich bevindt misschien niet uitgerust om dat toe te staan.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden