Lokaal nieuws woensdag 11 mei 2022

Bouwkundige keuring ja of nee?

Het voorbehoud voor uitvoeren van een bouwkundige keuring houdt in dat de koper, na overeenstemming bereikt te hebben, een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Mochten uit deze keuring belangrijke zaken naar voren komen die de koop van de woning belemmeren, dan heeft de koper het recht om de koop kosteloos te ontbinden.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een rapport dat opgesteld is door een onafhankelijk keuringsbureau, die de bouwkundige staat van een woning beoordeelt. In dit rapport worden de bouwkundige gebreken genoemd met de daarbij horende kostenpost om deze gebreken te herstellen.

Het is handig om je bouwkundige keuring uit te laten voeren door een erkend keurder, omdat:
Een keurder weet wat de bouwkundige elementen van een woning zijn
• De keurder weet wat de staat van een woning is
• Hij/zij een rapport voor je kan opstellen met de eventuele herstel- en onderhoudskosten

Met een bouwtechnische keuring ben je zeker van de huidige staat van de woning. Je weet welk onderhoud direct en op termijn nodig is en je onderhandelingspositie is sterk bij het kopen of verkopen van je huis. Nadat de bouwkundige keuring heeft plaatsgevonden en je het rapport hebt ontvangen, weet je precies wat de bouwkundige staat van de woning is. Je kunt de bouwkundige keuring bijvoorbeeld opnemen in je ontbindende voorwaarden. Zo kan je altijd nog terug als blijkt dat je droomhuis erg veel bouwkundige gebreken heeft.

Welke onderdelen van het huis worden geïnspecteerd?

Vaak wordt de vraag gesteld wat er wel of niet bij een bouwkundige keuring hoort. Dat ligt uiteraard aan de opdracht, maar over het algemeen wordt van het dak tot aan de kruipruimte geïnspecteerd. Dit is overigens alleen een visueel onderzoek. Technische installaties worden alleen geïnspecteerd aan de hand van de levensduur. Het Keuringshuis gaat bijvoorbeeld wel onder de kruipruimte, maar alleen als er al een kruipruimte is of als er al toegang tot onder de vloer is.

Ben je op zoek naar een partij die een bouwtechnische keuring voor je kan verzorgen? Kijk dan eens op de site van onze partner, Keuringshuis.nl of bel met ons via 088 200 2000.

Advies van onze makelaars

Heb je zelf al gebreken gevonden en wil je graag advies wat je hier mee kunt doen in de onderhandelingen? Vraag dan nu gratis aankoopadvies aan. Onze makelaars hebben inzicht in marktcijfers, geven je tips voor de onderhandelingen en kunnen inschatten hoe veel geïnteresseerden er zijn voor een woning. Ook kun je sparren met onze makelaars. Dit geeft je nog meer vertrouwen om de juiste beslissing te nemen.

Onze makelaars geven je graag advies over het kopen van je volgende droomhuis!

Wanneer voer je zo’n keuring uit?

Er kan voor gekozen worden de keuring te laten uitvoeren vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd. Een andere mogelijkheid is dat de bouwkundige keuring binnen 17 dagen na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd wordt uitgevoerd. In dit geval wordt er afgesproken dat de overeenkomst kan worden ontbonden als het herstel van gebreken en direct noodzakelijk achterstallig onderhoud een bepaald afgesproken bedrag overschrijdt. Gemiddeld ligt dit bedrag rond de € 5.000 aan constructieve gebreken (bijvoorbeeld rotte kozijnen of een slecht dak).

Uiteraard is het ook mogelijk om een keuring in een eerder stadium uit te laten uitvoeren, zodat je voordat je de onderhandelingen begint weet waar je aan toe bent. Omdat een bouwkundige keuring al snel € 300 kost, is het zonde van je geld, wanneer je geen overeenstemming bereikt.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden