Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws donderdag 21 april 2022

Waar moet je op letten bij de aanschaf van schotelveren?

Wil jij weten waar schotelveren voor gebruikt worden? Om te beginnen is het raadzaam om voor jouw bedrijf te kijken welke schotelveer het beste bij jouw toepassing past. Ze zijn ontworpen als kegelvormige veerringen die weerstand bieden bij het indrukken. Schotelveren laten een enorme kracht vrij bij een korte slag en worden daarom vaak gebruikt bij constructies met een beperkte ruimte, waar een grote druk nodig is. In dit artikel vertellen we waarvoor schotelveren worden ingezet en voor welke toepassingen je ze precies kunt gebruiken.

Waar worden schotelveren overal voor gebruikt?

Schotelveren worden vervaardigd uit hoogwaardig chroom-vanadiumverenstaal. Daardoor garandeert de toepassing van deze materialen een zeer hoge levensduur. Kies bij voorkeur voor een schotelveer die is gefabriceerd volgens de geldende DIN/EN-normen, want deze heeft tijdens de productie een gedegen kwaliteitscontrole ondergaan. Naast de lange levensduur biedt de schotelveer diverse voordelen, zoals een kleine opbouwhoogte. Bovendien zijn het aantal schotels en de wijze van montage variabel.

Wat is een schotelveer?

De schotelveer van Alcomex - één van Europa’s grootste veerproducten - omvat een gevormde schijf met een middengat, zodat deze over een as geplaatst kan worden. Door de gezette vorm kan de discus een verplaatsing in de axiale richting compenseren. De belasting van een schotelveer kan zowel wisselend als constant zijn. Zo is bij een constante belasting de toelaatbare belasting 70 procent hoger en de toelaatbare doorbuiging 60 procent groter dan bij wisselende belasting.

Waarom gebruikt men schotelveren?

Schotelveren zijn herkenbaar aan hun schotelvorm. Ze zijn daardoor bij uitstek geschikt om over een kleine veerweg grote kracht uit te oefenen. Daarnaast kunnen ze eenvoudig gestapeld ingebouwd worden, om zo grote krachten op te vangen met een kleine slaglengte. Op deze wijze heb je de mogelijkheid om degressieve, lineaire of progressieve veerpakketten te fabriceren. Door de veerkolom kun je bij een tamelijk korte weg een hoge kracht creëren of de relatief kleine weg van een schotelveer juist groter maken.

Voor welke toepassingen gebruikt men schotelveren?

Met behulp van schotelveren is het mogelijk om krachten te absorberen in een kleine installatieruimte. Je kunt ze terugvinden in mechanische remsystemen, maar ook in machinale koppelingen en in systemen om bouten met voorspanning vast te zetten. Verder zijn ze terug te vinden in elektrische gereedschappen, pompen en machines.

Technische veren

Ben je voor jouw project op zoek naar een schotelveer? Wanneer je voor een specifieke toepassing de juiste veer wilt vinden, dan kun je de hulp inschakelen van ervaren bouwexperts. Zo geven de experts van toonaangevende fabrikanten een gedegen advies op maat, toegespitst op jouw situatie. Door al vanaf de start na te denken over de configuratie en de benodigde krachtspeling, kun je het tot een succes maken!

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden