Lokaal nieuws dinsdag 08 maart 2022

Deze luchtverontreinigende stoffen komen vaak voor in je nieuwe huis

Koop je een gloednieuw huis? Of verhuis je misschien naar een nieuw ontwikkeld complex? Wat de situatie ook is, er zijn luchtkwaliteitsfactoren waarmee je rekening moet houden voor dat frisse nieuwe huis. Soms maken we ons zoveel zorgen over de luchtkwaliteit buitenshuis dat we zelden nadenken over wat onze luchtkwaliteit binnenshuis zou kunnen verslechteren. In nieuwbouwwoningen zijn er helaas diverse stoffen die je lucht kunnen verontreinigen, wat je gelukkig kunt oplossen met behulp van een luchtreiniger slaapkamer. Onderstaand geven we je meer informatie over de luchtverontreinigende stoffen in nieuwe huizen!

Tapijt

Iedereen kent die geur van nieuw tapijt. Wat sommige mensen niet weten, is dat geur afkomstig is van een chemische stof die bekend staat als 4-fenylcyclohexeen (4-PCH), die wordt gebruikt in tapijt. In een studie uitgevoerd op dieren, leden degenen die enkele uren waren blootgesteld aan ernstige toxiciteit, waaronder de dood. Tijdens een inhalatieonderzoek van twee weken vertoonden degenen die zes uur per dag aan grote hoeveelheden werden blootgesteld, uitgebreide schade, waaronder spontane laesies. Hoewel het effect op mensen nog steeds wordt vastgesteld, zijn tapijten een veelvoorkomend probleem in nieuwbouwhuizen.

Bewerkt hout

Dit is een veelgebruikt materiaal dat in alle aspecten in nieuwbouwhuizen wordt gebruikt, van multiplex, spaanplaat en vezelplaat met gemiddelde dichtheid. Deze geperste houtproducten bevatten soms ureum-formaldehyde, dat formaldehyde gedurende een lange periode kan ontgassen. Formaldehyde is een bekend kankerverwekkend middel dat irritatie van de huid, ogen, neus en keel veroorzaakt. Ventileer daarom veel in je nieuwe woning als er bewerkt hout geplaatst is. Plaats ook een CO2 meter voor in huis om te checken of je genoeg ventileert.

Verf

Een nieuwe verflaag kan een kamer opvrolijken en irriterende stoffen zoals schimmel helpen verlichten. Maar wanneer verf nieuw wordt aangebracht, kan deze vluchtige organische stoffen in de lucht afgeven die schadelijk kunnen zijn. Acute blootstelling aan VOS van verf kan duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Afhankelijk van de beschikbare ventilatie, kan die nieuwe huisgeur ​​die je inademt in feite meer gezondheidsproblemen aan de luchtwegen veroorzaken dan verwacht. Probeer dit te voorkomen door een luchtreiniger te kopen op de site van Portaalcheck en ramen en deuren te openen in je huis nadat er geverfd is.

Kits

Van breeuwen tot voegmortels en mortels, deze materialen kunnen stuk voor stuk weekmakers bevatten die VOS in de binnenatmosfeer kunnen introduceren. De lucht in een gebouw bevat doorgaans 100 tot 1000 keer zoveel ftalaten als de buitenlucht. Hoewel het vergelijkbaar is met vloerlijm, kun je misschien niet veel doen met de keuze van kits die de huisontwikkelaar kiest, maar als je je bewust bent van deze mogelijke bron van luchtkwaliteitsproblemen, kun je dit mogelijk wel aangeven bij degene die gaat kitten in je nieuwbouwhuis.

Vloeren

Vloeren die zijn geïnstalleerd met een lijm kunnen hoge niveaus van VOS en semi-vluchtige organische stoffen (SVOS) introduceren. Hierdoor is er landelijk vaak regelgeving over de lijmsoorten die gebruikt kunnen worden om de luchtkwaliteit op peil te houden. Bepaalde vloertypes kunnen ook worden gecoat met een oppervlaktecoating die nog meer VOS afgeeft.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden