Lokaal nieuws donderdag 31 augustus 2023

Wat kost een nieuwbouwhuis nu écht?

Bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning betaal je meer dan alleen de aankoopprijs van een woning. Maar wat kost een nieuwbouwhuis nu echt? Dat is afhankelijk van een aantal kosten posten. Wij geven je een overzicht van deze kosten, zodat je duidelijk de financiële gevolgen voor ogen hebt en antwoord kunt geven op de vraag: wat kost een nieuwbouwhuis?

De aankoopprijs van een nieuwbouwhuis

Als je een nieuwbouwhuis koopt, doe je dit vaak vrij op naam (v.o.n.). Hierdoor heb je geen kosten koper. Dit zijn kosten die je bij bestaande bouw betaalt als overdracht aan de koper. Wat kost een nieuwbouwhuis dan bij aankoop? Dit bestaat uit drie onderdelen:
• De notariskosten;
• Inschrijvingskosten bij het Kadaster;
• Omzetbelasting over de koopsom, inclusief grond.

Deze kosten heb je sowieso en worden aangeduid als de aankoopprijs van nieuwbouwprojecten. Kijk bijvoorbeeld bij de nieuwbouw in Houten, hier zie je dat deze aankoopprijs wordt gecommuniceerd op de website met nieuwbouwaanbod. Hiernaast heb je met een aantal andere kosten van een nieuwbouwhuis te maken.

Hypotheekkosten bij een nieuwbouwwoning

Wat een nieuwbouwhuis kost, financier je vaak met een hypotheek. Standaard bestaan hypotheekkosten uit advies- en bemiddelingskosten, welke je hypotheekadviseur zal vragen voor het begeleiden van de aanvraag. Daarnaast kun je kiezen voor een hypotheek met NHG, ofwel nationale hypotheek garantie. Hiervoor betaal je 0.7% extra over de totale hypotheek, welke garantie en zekerheid biedt wanneer je door specifieke omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen.

Daarbij geldt voor een nieuwbouwhuis vaak zogenoemde provisiekosten. Deze kosten komen erbij mocht je de hypotheekofferte moeten verlengen, omdat de bouw van je nieuwbouwwoning nog niet is begonnen. Anders is de hypotheekofferte na een bepaalde tijd niet meer geldig. Wat een verlenging kost verschilt per geldverstrekker, maar is meestal tussen de 0.2 en 0.25% over de lening.

Rente tijdens de bouw van het huis

Ook heb je tijdens de bouw van het nieuwbouwhuis kosten aan verschillende rentes zoals de hypotheekrente. Door de bouw van het huis zal er in het begin veel geld in het bouwdepot staan. Over dit onderdeel ontvang je rente, over de totale hypotheek betaal je rente. Naarmate er steeds meer geld uit het bouwdepot gaat en aan de hypotheek wordt toegevoegd, ga je naarmate de bouw van het huis vordert steeds meer rente betalen.

Een andere rente waar je rekening mee moet houden is de zogenoemde vertragingsrente. Deze betaal je indien facturen van de bouwer niet op tijd worden betaald. De bouwer van het nieuwbouwhuis bepaalt hoe hoog deze rente is.

Meerwerk kosten bij nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwproject in Utrecht kun je vaak zelf nog keuzes maken over de bouw en afwerking van de woning. Deze kosten worden ook wel meer- of minderwerk genoemd. Laat je iets weg uit het originele bouwplan, dan is dat minderwerk.

Wil je juist iets extra of een andere afwerking? Dan geldt dit als meerwerk. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een badkamer of keuken. Deze kosten komen nog bovenop de aankoopprijs van het nieuwbouwhuis, maar kun je meefinancieren in de hypotheek.

Bijkomend voordeel is dat het meerwerk al tijdens de bouw van het huis uitgevoerd kan worden. Wil je zelf of door een andere partij een badkamer of keuken plaatsen, kan dit pas na de oplevering.

Kosten bij oplevering van jouw nieuwbouwhuis

De laatste kostenpost waar je rekening mee moet houden, zijn de kosten voor een opleveringskeuring. Deze keuring is niet verplicht, maar wel aan te raden. Tijdens deze keuring gaat een expert na of er sprake is van bouwkundige gebreken. Dit kost je gemiddeld zo’n 200 euro.

Ook al is het niet verplicht, hiermee weet je zeker dat je een volledig en veilig huis opgeleverd krijgt. Zo kom je niet meer voor onaangename gebreken of verrassingen te staan en weet je precies hoeveel nieuwbouw gaat kosten.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden