Lokaal nieuws maandag 27 september 2021

Kosten besparen door cv-ketels te vergelijken

Wanneer je op zoek bent naar een vervanging voor iets waar je lang gebruik van wil maken, is het verstandig om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Of het nu over een auto, stofzuiger of elektrische tandenborstel gaat, je wilt graag een weloverwogen keuze maken. Alles om zeker te zijn van goede kwaliteit en een product die voldoet aan jouw wensen. Uiteraard is dit met een cv-ketel hetzelfde verhaal. Het vergelijken van verschillende opties kan zelfs heel gunstig zijn voor je portemonnee. Belangrijk is dat je let op de juiste eigenschappen van de cv-ketels.

Waar kijk je naar bij het vergelijken van cv-ketels?

Een nieuwe cv-ketel aanschaffen doe je niet iedere dag. De gemiddelde cv-ketel gaat namelijk zo’n 12 tot 15 jaar mee. Dat betekent dat een cv-ketel een incidentele uitgave is die het waard is om tijdens de oriëntatiefase veel aandacht aan te besteden. Er zijn namelijk veel verschillende soorten, merken en modellen waaruit een keuze gemaakt kan worden. Soms is het lastig om een keuze te maken. Een plek waar je terecht kunt wanneer je een nieuwe cv-ketel zoekt is bijvoorbeeld de consumentenbond. Zij doen ieder jaar een nieuwe en onafhankelijke test onder verschillende cv-ketels. Deze tests zijn prettig voor een eerlijk oordeel, maar geven tegelijkertijd geen compleet beeld. De tests worden namelijk met slechts een paar cv-ketels gedaan. Installatiebedrijf Feenstra biedt een ruim aanbod in cv-ketels die ieder met elkaar te vergelijken zijn. Bij Feenstra kan je cv-ketels vergelijken op basis van een aantal eigenschappen.

Neem je eigen cv-ketel onder de loep

Begin voor het vergelijken van verschillende cv-ketels met een check van je huidige cv-ketel. Jouw cv-ketel zegt namelijk veel over het huidige verbruik en uiteraard of jouw huidige warmwater capaciteit en verwarming comfortabel genoeg voor je is. Valt het je bijvoorbeeld op dat het warme water soms te snel koud wordt bij het nemen van een bad of een uitgebreide douche? Dan kan je een cv-ketel overwegen die meer kracht heeft. Nadat de eigenschappen van je huidige cv-ketel duidelijk zijn kan je die meenemen voor de vergelijking van nieuwe ketels. Blijf terwijl je dit doet kritisch nadenken over wat je echt nodig hebt. Een veel gemaakte fout is dat men voor een cv-ketel met een te hoge capaciteit kiest terwijl dit niet nodig is. Het gevolg hiervan is dat een cv-ketel met overcapaciteit niet rendabel is door een hogere maandelijkse energierekening.

De CW-klasse Wanneer alle eigenschappen van jouw huidige cv-ketel helder zijn is het verstandig om te kijken naar de CW-klasse van verschillende cv-ketels. De CW-klasse bepaalt het aantal liter water dat de ketel per minuut kan leveren. De letters CW staan voor Comfortklasse Warmwater. Een hogere CW-klasse heeft dus meer capaciteit. Hoe hoog de CW-waarde moet zijn hangt dus af van hoeveel water je verbruikt. Woningen met meerdere badkamers, die een bad of regendouche hebben of woningen waar veel mensen wonen, verbruiken uiteraard meer water dan woningen van alleenstaanden zonder bad of regendouche.

Vermogen en duurzaamheid

Ook het vermogen van een cv-ketel is belangrijk. Het vermogen van een cv-ketel is uitgedrukt in kilowatt en geeft de capaciteit aan voor de verwarming in huis. Belangrijk bij het maken van een keuze voor het juiste vermogen is een duidelijk plaatje van in welke categorie de woning valt. De volgende drie punten zijn hierbij belangrijk; het bouwjaar van het huis, het type woning en de grootte van de woning. Een hoekwoning heeft bijvoorbeeld al snel 16 tot 30 kilowatt nodig terwijl een appartement al vaak genoeg heeft aan 11 tot 23 kilowatt.

Naast het benodigde vermogen is de duurzaamheid van een cv-ketel ook van belang. Nederland wil de CO2-uitstoot binnen een aantal jaren drastisch verlagen en daar zouden alle inwoners van Nederland een steentje aan bij moeten dragen. Een hr-ketel is bijvoorbeeld een goed alternatief voor een traditionele cv-ketel. Hr-ketels verbruiken namelijk aanzienlijk minder gas. Een hr-ketel heeft namelijk geen waakvlam meer, maar een elektronische ontsteking. Daarnaast hergebruiken hr-ketels de warmte uit warmtedamp die vrijkomt bij de verbranding. Ook zorgen de betere ventilatoren en luchttoevoer voor een betere verbanding waardoor je uiteindelijk minder gas verbruikt.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden