Lokaal nieuws dinsdag 13 juli 2021

Verhuizen? Denk aan de autoverzekering

Bij een verhuizing komt veel kijken. Van alle spullen verhuizen tot het inrichten van de tuin. Ook de verzekeringen moeten aangepast worden. Zo heeft een verhuizing bijvoorbeeld gevolgen voor de autoverzekering. Hoe zit dit precies?

Premie afhankelijk van postcode en woonplaats

Verzekeraars kijken naar verschillende factoren als zij de premie voor de autoverzekering bepalen. Een van deze factoren is de woonplaats van de klant. Een adreswijziging betekent daarom ook altijd een nieuwe premie. De premies voor de autoverzekering kunnen per provincie en per wijk honderden euro's verschillen. Verzekeraars kijken bij de bepaling van de premie naar de kans op diefstal en de kans op schade in desbetreffende woonplaats. In een drukke stad is de kans op schade veel groter. Daarom betalen mensen die in een stad wonen meestal ook een hogere premie. Den Haag is op dit moment de duurste stad van Nederland om een auto te verzekeren. Amsterdam en Utrecht volgen op plek twee en drie. In Utrecht betaalt men gemiddeld 33,98 euro voor de autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Autobezitters wordt aangeraden om altijd een nieuwe vergelijking te maken op het moment dat zij gaan verhuizen. Misschien biedt een andere verzekeraar een lagere premie voor de nieuwe postcode. Ook kan het aantal schadevrije jaren ervoor zorgen dat de premie nu lager uitvalt. Zodra er een nieuwe verzekering is afgesloten, is het verstandig om de huidige autoverzekering gelijk op te zeggen. Meestal kan dit alleen schriftelijk en aangetekend. Bij de meeste verzekeraars kunnen klanten de verzekering na één jaar kosteloos opzeggen. Als de verzekerde eerder opzegt, dan kan de verzekeraar een boete opleggen. Deze boete varieert van een paar euro tot ruim € 25,-.

Kies de juiste dekking

In Nederland zijn mensen verplicht om minimaal een WA-dekking af te sluiten als zij de auto verzekeren. Hiermee is de klant verzekerd voor schade die wordt toegebracht aan andere personen of voertuigen. Schade aan de eigen auto is niet verzekerd. Als de automobilist een allriskverzekering afsluit, dan is hij ook verzekerd voor schade aan de eigen auto. Welke dekking de klant het beste kan kiezen, is afhankelijk van de leeftijd en de waarde van de auto. Hoe hoger de dekking, hoe duurder de autoverzekering. Als de auto ouder is dan negen jaar, dan is een WA-verzekering voldoende. Bezitters van auto's tussen de vijf en acht jaar, kunnen het beste een WA+ verzekering afsluiten. Is de auto jonger dan vijf jaar? Dan is een allriskverzekering de beste keuze.

Kenteken schorsen

Als de auto niet of nauwelijks gebruikt wordt, kan de verzekerde ervoor kiezen om het kenteken van de auto te schorsen. Tijdens deze schorsing mag er niet in de auto gereden worden. Daar staat tegenover dat de eigenaar van de auto in deze periode geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Ook hoeft de auto dan niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn. Schorsen kan online via het RDW.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden