energie vergelijken
Lokaal nieuws woensdag 16 juni 2021

Isoleren? Dit zijn de verschillen tussen EPS en XPS

Ga je bouwen of heb je een nieuwbouwwoning gekocht, dan zijn er ineens veel bouwtechnische zaken waar je mee te maken krijgt. Eén daarvan is de isolatie. Door te weten wat bepaalde termen inhouden, kun je beter kiezen in wat je wil of wat het beste is. En je kunt beter volgen waar het bouwbedrijf over praat.

Veel voorkomende termen binnen isolatie zijn EPS en XPS. Al lijken de termen op elkaar en is het beide van polystyreen, het gaat in dit geval wel om een heel ander isolatiemateriaal. Voor jou op een rijtje wat het is, waarvoor het gebruikt wordt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat doet isolatie eigenlijk?

Isolatie herleidt je waarschijnlijk naar het binnen houden van warmte in je woning. Maar omgekeerd houdt isolatie in de zomer natuurlijk ook de warmte juist buiten. Dat komt omdat isolatie er voor zorgt dat er een beschermende laag ontstaat met dat wat je wil scheiden. Dat kan dus warme en koude lucht zijn, maar ook geluid. Woon je dicht bij een snelweg of wil je gewoon heel graag dat het stil is in huis, dan kan bepaalde isolatie daar voor zorgen. En omgekeerd kun je, als je graag de muziek hard zet of een instrument bespeelt, er ook voor zorgen dat het geluid in je woning blijft. Naast de verschillende doelen bij isolatie, zijn er ook meerdere manieren van isolatie en verschillende soorten materialen. Zo kun je wanden isoleren, daken maar ook vloeren of tussenmuren.

EPS en XPS

EPS en XPS verschillen misschien maar één letter, maar zijn wel totaal andere materialen met verschillende verwerkingen en voor- en nadelen. Beide zijn van polystyreen maar daar blijft het wel bij. EPS is de afkorting van Geëxpandeerd polystyreen en eigenlijk een heel bekend materiaal. Het is namelijk een andere benaming voor piepschuim. Weet je wat piepschuim is, dan begrijp je dat ‘EPS isolatie’ heel licht is. Dat komt omdat het met name uit lucht bestaat, zelfs 98% ten opzichte van maar 2% polystyreen. EPS zijn eigenlijk bolletjes die ook wel parels genoemd worden. Kun je je voorstellen dat elke kubieke meter EPS zo’n tien miljoen parels heeft. En dat elke parel bestaat uit 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. En dat precies die lucht nu zorgt voor de isolatie. Dat komt omdat stilstaande lucht een hele goede isolator is.

XPS daarentegen staat voor Geëxtrudeerd polystyreen. XPS wordt geleverd in platen en is gemaakt van kunststofschuim. Doordat de platen een zogenoemde gesloten cellenstructuur hebben, zijn ze bestand tegen veel druk. Dit maakt ze ideaal voor bijvoorbeeld het isoleren van parkeerdaken of parkeergarages. Daarnaast hebben de XPS isolatieplaten een trap sponning waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan. En als laatste is XPS een heel vochtwerend en schimmelbestand materiaal waardoor het zeer geschikt is voor je badkamer, sauna of bij zwembaden. Maar hierdoor dus ook onder de grond voor funderingsmuren.

Voor en nadelen

EPS is als plaatmateriaal te koop, maar kan ook heel eenvoudig in een mal geperst worden en zelfs als losse bolletjes waardoor het heel geschikt is voor het na-isoleren van spouwmuren. Daarnaast leent EPS zich goed voor het isoleren van betonvloeren, platte daken of in kruipruimte. Ook is het een licht materiaal, makkelijk te verwerken en goedkoop. Het nadeel van EPS isolatie is dat het niet zo milieu vriendelijk is en ook minder flexibel dan je zou denken.

Het nadeel van XPS is dat het onder de zeer brandklasse E klasse valt en een niet echt goedkoop materiaal is. .

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden