Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws dinsdag 25 mei 2021

Warmte buiten houden dankzij deze typen raambekleding

Raambekleding is meer dan een decoratief element in de woning. Het biedt ook privacy in huis én het kan dienst doen als zonwering. Hoe je met de juiste raambekleding de warmte buiten kunt houden lees je op deze pagina.

Buiten of binnen installeren?

Laten we als eerste het verschil tussen zonwering buiten en raambekleding binnen aanstippen. Bij zonwering aan de buitenzijde van de woning is het voornaamste doel uiteraard om zonlicht buiten te houden. Dit zal ook een groot deel van de warmte tegenhouden. Zonwering zoals rolluiken wordt voor het glas geplaatst, zonlicht dat niet door de zonwering heen schijnt komt dus ook niet binnen wat de ruimte aanzienlijk koeler kan houden. Bij raambekleding komt de zon eerst door het raam en zal dan pas weerkaatst worden. Dit betekent dat een deel van de warmte niet binnenkomt maar niet zo effectief als zonwering aan de buitenzijde.

Rolluiken zijn dan weer minder decoratief dan raamdecoratie aan de binnenzijde, ze dragen ook niet bij aan de akoestiek wat je in een ruimte met hol geluid zeker zult merken. De kosten voor zonwering buiten liggen ook aanzienlijk hoger omdat deze producten bestand moeten zijn tegen weer en wind. Als je in een huurhuis woont is er een behoorlijke kans dat zonwering op de gevel niet eens wordt toegestaan, of duur om te herstellen als je later wilt gaan verhuizen.

Zonwering is dus heel geschikt waar het voor bedoeld is, maar het is niet zonder minpunten. In het geval van warmtewerende raambekleding zijn de isolerende eigenschappen een pluspunt bovenop de andere voordelen.

Waar moet je rekening mee houden als je raambekleding wilt gebruiken als zonwering?

1. Licht van tint

Donkere tinten absorberen licht en lichte tinten reflecteren licht. Daarom zal een camping douche met waterzak altijd zwart van kleur zijn. Het water in de zwarte zak warmt dan op. In warme landen met felle zon dragen mensen juist lichte kleding, veel wit of andere lichte tinten. Deze kleding reflecteert een groot deel van het zonlicht waardoor er minder warmte doorheen komt. Ook zonnepanelen zijn altijd donker van kleur omdat deze panelen juist weer zoveel mogelijk licht moeten absorberen.

In het geval van raambekleding met als doel warmte buiten te houden kun je dus het beste kiezen voor een lichte kleur materiaal. Er zijn materialen die aan de buitenzijde licht van kleur zijn en aan de binnenzijde een andere kleur hebben, deze truc werkt niet met deels transparante materialen. Reflecterende folie zoals je ook voor autoruiten ziet is niet aan te bevelen omdat je hiermee de omgeving tot last kunt zijn. Compleet zwarte raambekleding is in ieder de beste manier om van jouw kamer een goedkope sauna te maken.

Is een donkere tint dan wel verstandig om warmte op te wekken in de winter? In ons deel van de wereld is er te weinig zonlicht in de wintermaanden om echt zoden aan de dijk te zetten, dus daar hoef je de keuze niet op te baseren.

2. Verduisterend materiaal

Als je meer zonlicht weert, dan warmt de kamer in de zomer ook minder op. Met verduisterende raambekleding houd je het meeste zonlicht tegen en daarmee ook de meeste warmte. Verduisterende materialen zorgen er uiteraard wel voor dat er geen natuurlijk licht meer in de kamer zal zijn. Je zult als je thuis bent dan een lamp moeten inschakelen. Dan kies je uiteraard voor koele LED verlichting, die is niet alleen zuiniger, deze lampen worden ook niet warm. Een ouderwetse gloeidraad produceert meer hitte dan licht, dan hef je de warmtewerende eigenschappen van de raambekleding weer op.

Je zou ook twee of drie lagen half doorzichtige gordijnen over elkaar heen kunnen neerhangen, die je individueel kunt openen of sluiten. Zo heb je optimale controle over invallend zonlicht.

3. Gemotoriseerd en automatisch

Als je een filmpje van de populaire Poweredblinds elektrische raambekleding kijkt dan zie je vrolijke mensen die moeiteloos met een app of afstandsbediening de gordijnen sluiten als er zonlicht naar binnen schijnt. Wat een comfort en ook voor jou bereikbaar! Maar de aarde draait om de zon dus moet je gedurende de dag de gordijnen diverse malen openen en sluiten. Daar is een eenvoudige oplossing voor en dat is automatisering van die gemotoriseerde raambekleding. Zo kun je een timer instellen op basis van de lichtval, je kunt ook aan weerszijden van de woning een lichtsensor plaatsen die je koppelt aan slimme gordijnen. Is het buiten overdag licht? Dan sluiten de gordijnen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden