Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws woensdag 17 maart 2021

Een nieuwe klok nodig? Deze opties heb je dan!

Een klok kan alleen werken als deze een primaire voedingsbron heeft. Of het nu gaat om een batterij, een hangend gewicht of een stroomkabel, alle klokken gebruiken een regelmatige ritmebeweging om de tijd te meten. Deze ritmische heen en weer beweging gaat constant met een bepaalde snelheid. De tellerkettingen worden vervolgens gebruikt om de aflezingen van seconden, minuten en uren weer te geven. De weergegeven tijdindicator is in een leesbaar formaat dat gemakkelijk kan worden begrepen, wat je dus kunt zien bij een wandklok. Nu je een basisidee hebt van hoe klokken werken en waar ze vandaan komen, kun je de tijd nemen om de rest van dit artikel te lezen en meer te weten te komen over de verschillende klokmechanismen.

Mechanisch

Zo kun je een mechanische industriële klok kopen. Mechanische klokken bevatten een oscillator die het verstrijken van de tijd meet. In vergelijking met atoomklokken is de mechanische klok minder nauwkeurig, wat natuurlijk een nadeel is. Dat gezegd hebbende, kan het op elk moment van de dag of nacht gebruikt worden. Dit is zelfs het geval in de meest extreme weersomstandigheden, waar we in ons land natuurlijk ook wel eens last van hebben. Dit soort klokken wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt voor transportschema's, internet, tv-schema's, gps, luchtvaart en financiële markten. Bovendien vereisen veel wetenschappelijke onderzoeken een mechanisch tijdwaarnemingsapparaat om specifieke tijdmetingen uit te voeren.

Atoom

Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een atoomklok. Dit zijn apparaten die gebruikt worden om de frequentie te meten in elektronen-, microgolf- en elektromagnetische overgangen van atomen. Deze klokken zijn ontworpen om de exacte lengte van een seconde te meten. Dit doen ze door een ritmische beweging van kwartskristallen te combineren voor meer stabiliteit. Atoomklokken worden onder andere door NASA gebruikt. Deze organisatie zet ze meestal in voor GPS satellieten aan boord die in een baan om de aarde draaien. Daarnaast worden ze ook gebruikt voor het synchroniseren van de tijd in GPS, elektriciteitsnetten en smartphonehorloges.

Kwarts

Kwartsklokken behoren tevens tot de mogelijkheden op het gebied van klokken. Ze vertrouwen op elektronische ritmische bewegingen die gereguleerd worden met behulp van kwartskristallen om de tijd te meten. De kristaloscillator is het belangrijkste onderdeel van de klok. Dit zorgt onder meer ervoor dat hij veel nauwkeuriger is dan een mechanische klok. Kwartskristallen trillen wanneer een elektrische lading door de kristaloscillator gaat. Hierdoor wekt hij tijdens het trillen spanning op. Dit type klokken is zeer stabiel, terwijl het ook bestand is tegen de meest ongunstige weersomstandigheden. Zo verliezen ze hun vorm bij extreme temperatuurschommelingen niet, maar ze blijven ook zeer nauwkeurig in elke omgevingsconditie.

Elektrisch

In plaats van een klok handmatig op te winden, wordt een elektrische klok aangedreven door elektriciteit, dus je hoeft hem alleen maar op een stopcontact aan te sluiten. Een van de belangrijkste problemen waarmee dit soort klokken te maken kunnen krijgen, is achterstand in de tijd als er geen stroom in het gebouw is. Om ervoor te zorgen dat de elektrische klok nauwkeurig werkt na een stroomstoring moet je de tijd opnieuw instellen zodra de stroom is hervat.

Slinger

Slingerklokken zijn een van de bekendste klokken ter wereld. Ze werden voor het eerst uitgevonden in het midden van de 17e eeuw en worden consequent gebruikt in huizen en openbare plaatsen.

Dit soort klokken hebben zeer brede wijzers waarmee het apparaat de orde kan behouden. De moderne ontwerpen van slingerklokken worden normaal gesproken geleverd met wijzers van kleiner formaat, zodat ze niet veel ruimte in een kamer innemen. Maar ondanks hun hoge populariteit bij huishoudens, zijn er enkele problemen met slingeruurwerk. Ten eerste moet je eraan denken om ze regelmatig op te winden. Als je dit vergeet, stoppen ze met werken en weet je dus niet hoe laat het is. Ook vertrouwen slingerklokken op de zwaartekracht. Het probleem hiervan is dat de zwaartekracht afhankelijk van de locatie enigszins kan variëren, wat de slingeruurwerk minder nauwkeurig kan maken.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden