Lokaal nieuws woensdag 10 maart 2021

Dit moet je weten over de antislipwaarde van vloertegels

Als je bezig bent met het verbouwen van je badkamer of als je helemaal nieuw bouwt, dan is de kans groot dat je ook op zoek gaat naar vloertegels. Ga je voor een hippe badkamer, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor houtlook tegels zoals keramisch parket. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een andere combinatie van vloer- en wandtegels. Bij het uitzoeken van de vloertegels is het trouwens verstandig om te letten op de antislipwaarde. Daarover kun je in dit artikel meer lezen zodat je de ideale vloertegels uit kunt kiezen voor in je badkamer.

De R-waarde

De antislipwaarde wordt ook wel aangeduid als de R-waarde. De R staat bij deze term voor Rutsch, dit is in principe het Duitse woord voor uitglijden. Met andere woorden, de R-waarde wordt gebruikt om aan te geven of een vloertegel een hoge, lage of normale mate van antislip vermogen heeft. Als je een vloertegel met een hoge antislipwaarde wilt dan zul je een exemplaar aan moeten schaffen met een hoge R-waarde. Een lage R-waarde zal dus juist een relatief slechte antislipwaarde aangeven. Daarnaast kun je ook kiezen voor antisliptegels. Dit zijn vloertegels met een zeer hoge antislipwaarde. Deze speciale antisliptegels zullen ook als ze nat worden hun antislip vermogen behouden.

De R-waarde is bij wandtegels natuurlijk niet van belang. Logischerwijs hebben wandtegels vaker lage R-waardes.

De schuine hellingmethode

De antislipwaarde van de vloertegels zal zowel berekend als getest worden. Het testen wordt gedaan met behulp van de schuine hellingmethode. Hierbij gaat iemand op de tegel staan. Vervolgens wordt de vloertegel in meerdere hellingshoeken opgetild. Dit wordt gedaan totdat de persoon van de tegel afglijdt. De hellingshoek waarbij dit het geval is zal weergeven onder welke R-waarde de tegel valt. De antislipwaarde kan trouwens tussen de R9 en R13 liggen. R13 is hierbij dus het best. Als een vloertegel deze antislipwaarde heeft gekregen dan gleed het persoon eraf bij een hellingshoek van 35 graden of hoger. R9 wordt juist gegeven bij een hellingshoek van 3 graden tot 10 graden, wat dus echt een groot verschil is ten opzichte van de hellingshoek van R13.

Advies voor badkamers

Jij bent dus bezig met het (ver)bouwen van je badkamer en op zoek naar vloertegels. Het wordt geadviseerd om in dit geval te kiezen voor tegels die een antislipwaarde van R10 of hoger hebben gekregen. Deze vloertegels hebben een normale antislipwaarde. Als je een inloopdouche wilt betegelen op de vloer dan kun je zelfs beter kiezen voor vloertegels met een minimale antislipwaarde R11. Over het algemeen hebben de tegels met reliëf de hoogste antislipwaarde. Als je hier niet bepaald een liefhebber van bent en liever hoogglans gepolijste vloertegels wilt in je badkamer dan kun je ze het beste op de wand gebruiken. Ook kun je deze exemplaren plaatsen op plekken waar de vloer niet nat zal worden.

Het schoonmaken

Men zegt regelmatig dat vloertegels met een hoge R-waarde moeilijker zijn om schoon te maken. Dat is gelukkig niet het geval. Een tegelvloer zal hoe dan ook een zeer hygiënische vloerbedekking zijn, ongeacht de antislipwaarde. Tegels zijn makkelijk schoon te maken, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld tapijt. Tegels met reliëf kunnen wel gemakkelijk vuil vasthouden, juist vanwege dit reliëf. Maar goed stofzuigen heeft gelukkig al veel effect. De vloer daarna nat reinigen met een dweil of mop, en je tegelvloer is weer helemaal schoon.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden