Lokaal nieuws vrijdag 05 maart 2021

Zonnepanelen in regio Utrecht

Leuk weetje: in de Utrechtse Heuvelrug zijn al 2000 woningen voorzien van zonnepanelen. Met ruim 1125 uur aan zonuren in het afgelopen jaar.

Zo wordt er door zonnepanelen in de regio Utrecht flink op de energierekening bespaard maar ook het milieu ontzien.

Als de doelstelling voor 2035 om klimaatneutraal te zijn gehaald wil worden kunnen er nog héél veel woningen en bedrijven voorzien worden van zonnepanelen.

Wie weet, ben jij daar wel één van!

Bekijk alvast of jouw dak gunstig ligt ten opzichte van de zon, of het dak genoeg ruimte biedt, wat voor soort dakbedekking je hebt en of er misschien in jouw gemeente sprake is van beschermd stads-/dorpsgezicht. In het laatste geval is het nodig om een vergunning aan te vragen voor het installeren van de zonnepanelen.

Ga ook voor duurzaam

‘Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties. Het voorzien in je eigen behoeften moet dus in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan’

Dit betekent dat je minder CO2 uitstoot omdat dit voor opwarming van de aarde zorgt. Of dit compenseert door bijvoorbeeld het planten van bomen, je huis goed te isoleren of zelf groene energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en merken. Er zijn verschillen in prijs, vermogen en garantie.

Er zijn veel energiebesparende maatregelen die je zelf kunt toepassen. Denk eens aan vloer- en bodemisolatie, muurisolatie, een warmtepomp, subsidies, en zonnepanelen.

Het verduurzamen van je huis kost geld. Dit verdien je terug door het besparen op de maandelijkse energielasten. Soms heb je recht op subsidie of teruggave van de btw. Laat je hierover goed adviseren.

Duurzaam bouwen

Bij het bouwen of verbouwen van huizen of (bedrijfs)panden zijn er verschillende maatregelen te nemen om te verduurzamen. Het aanbrengen van isolatie is de meest gebruikte maatregel. Hiermee blijft de warmte langer in huis en dit zorgt voor minder (gas)verbruik en lagere energiekosten.

Voor het verwarmen van je huis kun je ook gebruik maken van een zonneboiler.

Zo wordt er geen of minder gebruikt gemaakt van fossiele brandstoffen en is er minder CO2 uitstoot.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden