Lokaal nieuws woensdag 03 februari 2021

Dit moet je weten over het afsluiten van een opstalverzekering

Als je ervoor wilt zorgen dat je huis die op het moment gebouwd wordt optimaal verzekerd is dan moet je zeker een opstalverzekering afsluiten. Wat dit type verzekering precies is? Dat kun je lezen in dit artikel! Ook je andere vragen over de opstalverzekering zullen beantwoord worden.

Opstalverzekering versus inboedelverzekering

Allereerst is het goed om te weten wat een opstalverzekering überhaupt is. Het wordt namelijk nogal vaak een inboedelverzekering genoemd, terwijl dit helemaal niet het geval is. Een opstalverzekering zal namelijk de schade van een onzeker voorval buitenaf dekken. Hierbij kun je denken aan een blikseminslag, brand, explosie, gesprongen waterleiding, et cetera. Het gaat echt om het huis. Alle onderdelen die vast zitten aan je woning zullen namelijk onder de opstal vallen. Dit geldt dus ook voor je inbouwkeuken, badkamer en vloeren. De inboedelverzekering gaat juist meer om alle spullen die aanwezig zijn in je huis. Meubels zijn hier voorbeelden van, maar ook kleding en elektrische apparaten behoren tot de inboedel. Het is trouwens een slim plan om zowel je opstal- als inboedelverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Dit zal een hoop gedoe schelen.

Wanneer is een opstalverzekering nodig?

Een opstalverzekering zal dus de schade aan je nieuwbouwhuis vergoeden. In de meeste gevallen zal de verstrekker van je hypotheek je verplichten om zo’n verzekering af te sluiten. Dit is dus alleen het geval als het gaat om een koophuis. Woon je in een appartement? Meestal zal de Vereniging van Eigenaren dan een gezamenlijke opstalverzekering regelen voor het hele pand. Je hoeft dan dus zelf niet dit soort verzekering af te sluiten. Wel is het goed om dit goed te controleren. Heb je een huurhuis? De eigenaar van de woning is dan verantwoordelijk voor een opstalverzekering.

Welke dekkingen zijn er bij een opstalverzekering?

Als je van plan bent om een opstalverzekering af te sluiten dan zul je natuurlijk wat onderzoek gaan doen. Hieruit zal onder andere blijken dat er meerdere dekkingen zijn waaruit je kunt kiezen. Dit is natuurlijk ook bij andere verzekeringen het geval, bij de opstalverzekering is het dus niet anders. Over het algemeen zullen de aanbieders van deze polis drie verschillende dekkingen hebben, al is dat bij alle verzekeraars anders. De eerste optie wordt meestal de uitgebreide opstalverzekering genoemd, dit komt niet zo vaak meer voor. De extra uitgebreide optie wordt nog wel veel gebruikt. Deze optie zal alleen de schade dekken die genoemd wordt in de polisvoorwaarden. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor een allrisk dekking. Zo’n opstalverzekering zal daadwerkelijk ieder onheil dekken. Dit is dus bijvoorbeeld ook het geval als je een emmer water laat vallen over je houten vloer. Een schadevergoeding zou je bij zo’n type schade niet krijgen bij de extra uitgebreide dekking.

Wat wordt er gedekt volgens de polisvoorwaarden?

Als je een opstalverzekering gaat afsluiten dan is het zeker van belang om goed te kijken naar de polisvoorwaarden. Zo zul je kunnen controleren wat de verzekering zal vergoeden. Hierbij moet je onder andere checken of de fundering van je nieuwe woning onder de dekking valt. Dit is namelijk niet bij alle opstalverzekeringen het geval. Ook zijn losse onderdelen niet automatisch meeverzekerd bij alle verzekeraars, denk hierbij onder meer aan je zonnepanelen, zonwering en schotels. Daarnaast is het verstandig om goed uit te zoeken of de opstalverzekering die jij op het oog hebt ook de bereddingskosten zal vergoeden. Dit zijn kosten die je maakt om (nog) meer schade te voorkomen. Vergeet bovendien niet om te controleren of de polis die jij mogelijk gaat afsluiten ook de opruim- en saneringskosten goed zal dekken.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden