Lokaal nieuws donderdag 17 december 2020

Een te hoge WOZ waarde kan je veel geld kosten

Veel mensen gaan ervan uit dat de WOZ waarde die wordt aangegeven door de gemeente altijd klopt. Maar dat is zeker niet het geval. Je kunt veel geld besparen door eens goed te (laten) kijken naar jouw WOZ waarde. Maar wat is WOZ waarde eigenlijk? En hoe kun je een WOZ bezwaar aantekenen?

Wat is WOZ waarde?

De wet Waardering Onroerende Zaken geeft de marktwaarde voor onroerend goed, dus ook voor jouw woning of bedrijfspand, weer. Deze marktwaarde wordt bepaald door je gemeente. Om tot een waarde te komen wordt gekeken naar verschillende factoren.

  • De ligging van de woning of het bedrijfspand
  • De inhoudsgegevens
  • De oppervlaktegegevens
  • De verkoopcijfers van panden in de buurt

Het lijkt goed nieuws als je een hoge WOZ waarde te horen krijgt, want dit betekent dat je pand meer waard is (geworden). Maar vergis je niet. De WOZ waarde is de basis voor veel gemeentelijke belastingen zoals onroerende zaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten. Je kunt je dus voorstellen dat je teveel belasting betaalt als je WOZ waarde te hoog wordt ingeschat.

Hoe kun je een WOZ bezwaar aantekenen?

Je kunt een bezwaar tegen de WOZ waarde aantekenen als je het niet eens bent met de hoogte van het bedrag. Je kunt hiervoor zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt dit ook door een gespecialiseerd bureau laten doen. De kans dat je bezwaar wordt afgewezen is maar erg klein. Als jij kunt aantonen dat er achterstallig of gebrekkig onderhoud is, dat er een verouderde badkamer of keuken in je huis staat of dat er veel onduidelijkheid is over de bestemmingsplannen in de buurt, dan kun je zomaar € 272,00 per jaar besparen. Dat is veel geld!

Wanneer kun je bezwaar maken tegen de WOZ waarde?

Je kunt bezwaar maken tegen WOZ waarde Utrecht binnen zes weken na ontvangst van de beschikking. Deze beschikking krijg je ieder jaar opgestuurd door de gemeente Utrecht. Vind je het lastig om je bezwaren op papier te zetten? Dan is het verstandig om een professional zoals Bezwaarmaker in de arm te nemen. Zij kunnen je niet alleen adviseren, maar ook het bezwaar voor je indienen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden