Lokaal nieuws dinsdag 04 augustus 2020

Hoe je het beste verwarmingssysteem kiest voor jouw nieuwbouwhuis

Bepalen wat het beste verwarmingssysteem is voor een nieuwbouwwoning kan een ingewikkeld proces zijn. Zo is de keuze aan energiebronnen ruimer dan ooit. Nieuwbouwwoningen kunnen nu worden verwarmd met gas, hout of elektriciteit, maar ook met hernieuwbare energiebronnen zoals een warmtepomp, zonnewarmtesystemen of biomassaketels.

Daarnaast zijn ook de verwarmingssystemen zelf aanzienlijk vooruitgegaan. Nu zijn er niet alleen traditionele radiatoren en elektrische boilers te overwegen, maar ook vloerverwarming en radiatoren met lage oppervlaktetemperatuur.

Het belangrijkste om te onthouden bij het kiezen van het beste verwarmingssysteem voor een nieuwbouwwoning is dat het altijd een individuele aanpak vereist. Je kunt zo'n belangrijke beslissing niet nemen zonder volledig inzicht te hebben in je eigen behoeften en de (duurzame) mogelijkheden.

Dus voordat je een beslissing neemt is het belangrijk om na te denken over:

1. Wat zijn de ontwerp- en bouwdetails van jouw woning?

 • Hoe moet het worden gebouwd en hoe energiezuinig zal het zijn? Heb je al jouw opties overwogen?
 • Hoe groot is het en wat is de voorgestelde indeling?
 • Kunnen er verbeteringen worden aangebracht om de energie-efficiëntie te verbeteren?
 • Hoeveel en welke soorten ramen en deuren installeer je en wat is hun oriëntatie? Krijg je zonnewinst?

2. Wat is de locatie en oriëntatie van de bouwgrond?

 • Bevind je je in een beschutte stedelijke omgeving of op een open landelijke locatie?
 • Welke maat is het perceel? Is het groot of klein? Is het vlak?
 • Staat jouw perceel in de schaduw van bomen of heeft het een open aspect?
 • In welke richting staat het dak van jouw woning?

3. Wat is de samenstelling van jouw huishouden?

 • Hoeveel mensen wonen er in je huis en hoe wordt het pand de hele week bewoond?
 • Is je huis overdag leeg? Wat zijn de pieken en dalen van jouw behoeften aan verwarming en warm water?

4. Wat is je financiële positie?

 • Ben je van plan er een aantal jaren te wonen of is het een investering op korte termijn?
 • Heb je een beperkt budget voor jouw verwarmingssysteem?
 • Zou je vooraf kunnen investeren in duurdere infrastructuur om vervolgens te profiteren van subsidies en op lange termijn te besparen op lopende kosten?

5. Wat is jouw houding ten opzichte van het milieu?

 • Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen?
 • Heb je interesse in hernieuwbare technologieën?

Deze vragen geven je waarschijnlijk veel om over na te denken! Ze kunnen er ook toe leiden dat je je bouwprojectplannen wilt herzien en jouw beslissing wilt nemen met de hulp van een deskundige.

De ideale warmtebron

Goedkoop, gezond en duurzaam verwarmen. We zijn meer en meer op zoek naar de ideale warmtebron. Gezien het volatiele karakter van energieprijzen en de huidige druk om milieuvriendelijk te wonen, is het een slim idee om naar duurzame methoden voor verwarming te kijken. Een aantal opties:

1. Warmtepompen

Een warmtepomp is een apparaat dat elektriciteit gebruikt om de natuurlijke warmte uit een koude ruimte te absorberen en deze in een warmere ruimte af te geven. Het doet dit door dezelfde methode van warmteoverdracht te gebruiken als een koelkast, alleen in omgekeerde volgorde. Bovendien kunnen omkeerbare warmtepompen in de winter voor verwarming en in de zomer voor koeling zorgen.

Hoewel de initiële installatiekosten hoog zijn, zijn ze in combinatie met de subsidies en besparingen op de energierekening een goede optie, mits de woning geïsoleerd is, er lage temperatuurverwarming is en er genoeg ruimte is voor de binnen- en buitenunit.

2. Infrarood verwarmingspanelen

In tegenstelling tot convectieverwarmingssystemen die de lucht verwarmen, zenden deze panelen infrarode energie uit, die wordt geabsorbeerd in vaste objecten. Deze geabsorbeerde energie zorgt ervoor dat de moleculen gaan trillen en het object, de persoon of de kamer verwarmen.

Infrarood verwarmingspanelen zijn een zeer effectieve verwarmingsmethode - opmerkelijk genoeg zelfs meer dan veel convectie verwarmingssystemen. Enkele nadelen zijn echter dat de panelen een kort bereik hebben tot maximaal 3 meter. Daarnaast warmt het de lucht niet op, dus de kamer voelt direct kouder aan als de panelen uit staan.

3. Vloerverwarming

Vloerverwarming is een goede manier om je huis warm te houden. Het is fijn om op te lopen, het verdeelt de warmte gelijkmatig over elke hoek van de kamer en het bevrijdt je muren van radiatoren, waardoor er meer ruimte ontstaat voor schilderijen, planken of zelfs ramen. Mede dankzij het verspreid opwarmen van de lucht is er minder energie nodig om een woning compleet van warmte te voorzien. Minder energie is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarnaast kan tijdens een hittegolf vloerverwarming ook ingezet worden om een ruimte te koelen, door een aanvoertemperatuur van bijvoorbeeld 18 °C te hanteren. Het kan echter wel erg duur zijn om te installeren, vooral in oudere huizen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden