Online Marketing Bureau CliQi
Lokaal nieuws dinsdag 26 oktober 2021

Waarom een rookmelder aanschaffen handig is

Gemiddeld zijn er 7000 woningbranden per jaar, er overlijden 50 personen, en 800 mensen belanden met ernstige brandwonden in het ziekenhuis. Dit zorgt ook nog eens voor 250 miljoen euro aan schade op jaarbasis. Dus we mogen best wel stellen dat een rookmelder aanschaffen handig is. Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten bij aanschaf van rookmelders voor jouw woning, appartement of misschien een Mongoolse Yurt.

Handig of verplicht?

Sinds 2003 is het al verplicht om woningen op te leveren met een rookmelder. Daarom zijn nu pakweg 1 miljoen woningen uitgerust met rookdetectie. Dit betekent dat er een kleine 7 miljoen huishoudens zijn waar de installatie van rookmelders niet verplicht is. Uiteraard is het mogelijk voor bewoners of verhuurders om zelf melders te installeren, maar het hoeft nog niet. De Minister van Binnenlandse Zaken wil vanaf 2022 de installatie op iedere verdieping van een woning verplichten. Als dit doorgaat zal er waarschijnlijk een enorme run komen op rookmelders.

Is iedere melder veilig?

Je mag ervan uitgaan dat iedere rookmelder die in de winkel of online verkrijgbaar is ook veiligheid biedt. We weten ondertussen wel dat goedkope producten van Chinese webshops niet altijd voldoen aan de doorgaans strengere Europese wetgeving (CE keurmerk en EN14604 certificering), dit is dus niet echt een kanaal waar je vol vertrouwen een setje melders zult bestellen. In de winkel dan? Voor enkele euro’s kun je al een apparaatje kopen bij de bekende budget winkels. Deze apparaten voldoen aan de officiële normen, het kan wel zijn dat onderdelen of de accu ondermaats presteren. Of veilig genoeg ook voldoende veiligheid biedt mag je zelf beslissen, schijnveiligheid kan helaas gevaarlijker zijn dan helemaal geen beveiliging in huis.

Hoe werkt een rookmelder?

Voorheen was er de ionisatie rookmelder, gevuld met radioactieve deeltjes die reageren op een uitslaande brand. Een nadeel van deze methode is de trage reactie op een smeulend vuurtje, daarnaast is de levensduur van deze apparaten beperkt tot maximaal 10 jaar. Wanneer je al rookmelders in huis hebt adviseren we om te controleren of het een ionisatie model betreft. Vervang ze in dat geval zo snel mogelijk. Sinds eind 2005 is de verkoop van dit type rookmelder gestaakt, ze kunnen uiteraard nog wel steeds in woningen aanwezig zijn. Bij al deze apparaten is daarmee de uiterste houdbaarheidsdatum ruim verstreken.

Moderne rookmelders werken op basis van een lichtgevoelige cel. Er gaat een kleine lichtbundel door het apparaat, wanneer er rook voor de cel komt wordt de lichtbundel onderbroken met als gevolg een alarmsignaal. Dit is een meer betrouwbare methode, door stof of andere vervuiling kan de nauwkeurigheid wel afnemen op den duur. Test regelmatig het alarm en indien van toepassing ook de batterijen op het functioneren. Zo is het mogelijk dat het alarmsignaal niet hoorbaar is, terwijl het systeem verder normaal werkt. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Welke rookmelder moet ik kopen?

In ieder geval een optische rookmelder, voorzien van Europese certificering. Op batterijen of aangesloten op het lichtnet is afhankelijk van de mogelijkheden op de gewenste locatie. Ook op het lichtnet adviseren we een backup accu wanneer de stroom mocht uitvallen. Slimme rookmelders hebben de voorkeur, dit zijn toestellen die met andere apparaten kunnen communiceren. Zo heeft Somfy een rookmelder die in serie geschakeld kan worden met andere Somfy rookmelders in huis. Wanneer er brand uitbreekt op de begane grond zal ook het alarmsignaal op andere etages ingeschakeld worden. En zelfs op je telefoon wanneer je thuis bent, of elders. Voor die laatste functie is wel een actieve internetverbinding vereist, voor onderlinge communicatie niet.

Slimmer en veiliger in een smart home

Er is nog een derde type rookmelder, die werkt op basis van temperatuur. Dit type wordt vooral toegepast voor industriële doeleinden, in huis zien we vrijwel altijd de optische rookmelders. Wanneer je beschikt over een slimme thermostaat zou je wel als extra beveiliging een maximale temperatuur in kunnen stellen. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen dat bij het overschrijden van een specifieke temperatuur een alarmsignaal klinkt. Dit is zeker geen vervanging van een traditionele rookmelder, het kan wel een stukje extra controle bieden.

Je kunt nog verder gaan met smart home oplossingen zoals de TaHoma bridge. Dit is een kastje die je aan de router koppelt, dat zelf weer contact legt met bijvoorbeeld Hue lampen, Sonos luidsprekers of PoweredBlinds elektrische gordijnen. Zo kun je multicolor lampen laten verkleuren bij onraad, of de gordijnen laten openen. Slimme sloten kunnen ontgrendeld worden, en het alarmsignaal kan op slimme luidsprekers luiden. Dit zijn allemaal opties die de veiligheid van rookmelders verder verhogen. Mochten apparaten standaard niet met elkaar werken, dan kun je via een app als IFTTT ‘recepten’ samenstellen en zo functies aan elkaar koppelen. Zo woon je niet alleen ‘smart’ maar ook ‘safe.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden