Lokaal nieuws woensdag 06 januari 2021

Zie geen verzekeringen over het hoofd

Je nieuwbouwwoning is klaar dus het is het tijd om van een kale woning iets moois te maken. Dit is voor velen het leukste werk. Je moet muren behangen of schilderen en je kunt eindelijk gaan beginnen om je woning in te richten tot een gezellig huis. Maar om echt comfortabel te wonen, moet je wel de nodige verzekeringen afsluiten.

Opstal- en inboedelverzekering

De opstal- en inboedelverzekering zijn de belangrijkste verzekeringen voor je nieuwe woning. Hiermee dek je je in tegen schades aan roerende en onroerende zaken door verschillende oorzaken. De opstalverzekering wordt in de meeste gevallen verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Mocht je woning volledig in de as gelegd worden door brand of andere calamiteit, dan is de herbouw van je woning in ieder geval gedekt. Ook andere schades aan zaken die vast aan de woning zitten worden door de opstalverzekering gedekt. Zoals de keuken of een vloer die aan de ondergrond is vastgenageld of gelijmd. De inboedelverzekering is geen verplichte verzekering, maar is zeker aan te raden. Ook al is je inboedel helemaal niet zoveel waard, uiteindelijk kan het totale bedrag van je inboedel best wel oplopen. Met een inboedelverzekering ben je in ieder geval in staat om weer nieuwe inboedel aan te schaffen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is meestal een verplichte verzekering die je naast je hypotheek afsluit. Vooral als je een partner hebt die als weduwe of weduwnaar niet in staat is om de hypotheek na je overlijden te betalen, is deze verzekering een uitkomst. Hiermee wordt gegarandeerd dat de hypotheeklasten toch betaald kunnen worden.

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering is een verzekering die momenteel niet zoveel meer wordt afgesloten. De verzekering is in het verleden veel negatief in het nieuws gekomen vanwege de hoge provisies die werden berekend. Woonlastenverzekeringen die na 2007/2008 zijn afgesloten, zijn gunstiger samengesteld en je kunt overwegen om toch een woonlastenverzekering af te sluiten. Deze verzekering wordt naast een hypotheek afgesloten om betaling van de maandlasten te garanderen, mocht je langdurige ziek worden, arbeidsongeschikt of werkloos.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je nieuwbouwwoning reeds gereed is, zul je niet zozeer meer in conflict komen met een aannemer. Maar mocht je toch nog gaan verbouwen en er ontstaat een conflict met de aannemer, dan kan je voor juridisch advies je rechtsbijstandverzekering inschakelen. Mocht het conflict hoog oplopen en de zaak voor de rechter komen, dan zullen ook de gerechtskosten en kosten voor je advocaat gedekt zijn. De rechtsbijstandverzekering is ook voor andere conflicten te gebruiken, al zijn dit soort verzekeringen altijd erg specifiek in wat wel en niet gedekt wordt.

Kostbaarhedenverzekering

Je inboedel wordt gedekt door je inboedelverzekering. Daarbij onder andere ook kostbare spullen, maar wel in beperkte mate. Heb je een verzameling juwelen, een postzegel- of muntenverzameling, kunst, muziekinstrumenten of foto- en filmapparatuur die een behoorlijke waarde vertegenwoordigen? Dan zullen deze zaken maar beperkt door de inboedelverzekering gedekt worden. Het kan dan verstandig zijn om een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten. De aankoopprijs of getaxeerde waarde zal dan dienen als verzekerde waarde.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden