Lokaal nieuws donderdag 03 december 2020

Nieuwbouw kopen? Dit zijn de voordelen

Twijfel jij nog of je voor een bestaand huis gaat of een nieuwbouw woning wil kopen? Er zitten voor- en nadelen aan beide opties. Zo kun je een nieuwbouwwoning helemaal naar smaak inrichten en zijn deze vaak energiezuinig, terwijl een bestaand huis veel karakter kan hebben. In dit artikel lees je drie redenen om voor een nieuwbouwhuis te kiezen.

Helemaal naar wens

Als je al vroeg in een nieuwbouwproject stapt kun je de woning flink aanpassen naar eigen inzicht. Zo kies je samen met de projectmakelaar een mooie keuken en badkamer uit, beslis je mee over de vloer en kun je aanwijzen waar de stopcontacten komen te zitten. Jouw nieuwe huis ziet er dus bij oplevering precies zo uit als jij wil, zonder dat je zelf handig moet zijn. Alles is fris en nieuw en er zijn geen bestaande gebreken die de vorige eigenaren hebben verzwegen. Jij bent de eerste persoon die gebruikmaakt van het bad, het toilet en de keuken. Wanneer je een bestaande woning overneemt, is er in het beste geval een uitgebreide schoonmaak- of opfrisbeurt nodig en in het slechtste geval moet je wekenlang klussen. Je bespaart dus veel tijd en moeite en vaak ook een smak met geld. Het enige wat je hoeft te doen is mooie meubels kopen, verzekeringen afsluiten, internet en tv vergelijken en je bent klaar om in te trekken.

Veel wooncomfort

Alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de nu geldende technische voorschriften zoals beschreven in het Bouwbesluit. De vloer, deuren, gevels en het dak moeten gespecificeerde isolatiewaardes behalen. Ook hebben de ramen minimaal HR++ glas en zijn nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd tegen geluiden van buiten. Niet alleen geniet je hierdoor van veel wooncomfort, maar ook is je huis duurzamer dan wanneer je een oudere woning koopt. Wat nog meer bijdraagt aan het wooncomfort is dat nieuwbouwhuizen kamers moeten hebben van een minimale oppervlakte, plafonds met een bepaalde minimale hoogte en traptreden van een minimale breedte. Als jij een karakteristiek huis koopt uit begin twintigste eeuw ziet deze er qua indeling vaak heel anders uit. Natuurlijk kun je verschillende problemen oplossen met een verbouwing, maar dat kost wederom veel tijd, geld en energie.

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam (v.o.n). Hierdoor betaal je geen overdrachtsbelasting, zoals wel het geval is als je een bestaande woning koopt. Daarnaast zijn de notaris- en kadasterkosten voor de overdracht inbegrepen in de koopprijs. Overbieden is bij een nieuwbouwhuis doorgaans niet nodig omdat deze aangeboden worden voor een vaste prijs. Zodra je weet wat je kunt lenen, weet je welk huis binnen je budget valt. Waar je wel rekening mee moet houden wanneer je een nieuwbouwhuis koopt is dat je waarschijnlijk een tijdje met dubbele lasten zit. Het bouwen van een nieuwbouwhuis duurt gemiddeld een halfjaar tot een jaar. In die tijd moet je, als je al een woning hebt, huur of hypotheek over de oude woning betalen en al rente en aflossing voor je nieuwe huis betalen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden