Lokaal nieuws donderdag 20 februari 2020

De bronnen van hernieuwbare energie

Als je in een nieuw huis gaat wonen dan moet je het vergelijken van je energie ook zeker uitvoeren. Je kunt dan namelijk mogelijk besparen op jouw energierekening, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is. Als er een energieleverancier voordeliger blijkt te zijn dan zul je normaliter overstappen, wat mogelijk is op EasySwitch. Tegenwoordig bestaat het geleverde energie onder meer uit hernieuwbare energie. Dit wordt ook wel duurzame energie genoemd en bestaat uit diverse vormen.

Deze vormen van hernieuwbare energie worden ook wel bronnen genoemd en zijn internationaal vastgelegd. Er is onder meer afgesproken op welke wijze er wordt geteld. Dit is voor de Europese Unie vastgelegd in een speciale richtlijn. Zo is onder andere bepaald door de landen dat alle soorten van energie even zwaar meetellen. Deze typen van energie zijn overigens elektriciteit, gas, warmte en olie. Er zijn dus diverse meerdere soorten hernieuwbare energie die ervoor moet zorgen dat we de wereld en het milieu wat beter gaan verzorgen.

Een voorbeeld van een bron van duurzame energie is windenergie. Bij dit soort kun je het ook nog verdelen. Je hebt namelijk windenergie op land, maar natuurlijk ook windenergie op zee. Onder de windenergie op het land gelden we de hernieuwbare energie afkomstig van windturbines die op het land zijn geplaatst. Daarnaast vallen ook de windmolens die gemonteerd zijn in binnenwateren onder de windenergie op land. Zulke turbines zetten de energie van de wind om in elektriciteit, wat ook het geval is bij de windenergie op zee. Dit is natuurlijk afkomstig van windmolens op zee.

Een andere soort van hernieuwbare energie dat mateloos populair is tegenwoordig is zonne-energie. Deze bron wordt met name gebruikt met behulp van zonnepanelen. Zulke panelen zetten met een rendement van circa 16 procent energie van de zon om in bruikbare elektriciteit. Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op daken van huizen en bedrijfspanden, maar ook op grote oppervlakten. Hier zijn diverse speciale weiden voor ingericht. Hoeveel energie omgezet wordt door de panelen hangt af van de intensiteit van de zon. Dit varieert per dag, maar ook over de dag. Onder meer de bewolking heeft hier een invloed op.

Naast zonnepanelen kun je in jouw nieuwe woning ook een warmtepomp laten installeren. Dit is een tevens een bron van duurzame energie. De energie van warmtepompen wordt over het algemeen gehaald uit de buitenlucht of uit het water. Hierna wordt het omgezet in warm water, maar ook in warme lucht zodat het huis verwarmd kan worden. Volgens de internationale regels tellen de warmtepompen ook mee als hernieuwbare energie, maar dit geldt alleen voor de geleverde warmte van de pomp. De elektriciteit die nodig is om de warmte uit de omgeving te halen telt dus niet mee.

Daarnaast kun je bij jouw nieuwe huis ook gebruik maken van geothermische energie. Dit wordt ook wel bodemenergie genoemd en is afkomstig van een diepte van meer dan 500 meter. Er is natuurlijk elektriciteit nodig om de warmte naar boven te halen, dit telt niet mee als duurzame energie. De warmte dat geleverd wordt door de geothermie installatie juist weer wel. Zo’n installatie bestaat vaak uit twee putten. Eén is voor de productie van warm water, terwijl de ander voor injectie van gekoeld water is.

Houtkachels die je in huis hebt tellen tevens mee als hernieuwbare energie. Dit betreft het verbranden van hout door gezinnen in houtkachels, maar ook in allesbranders, pellet kachels en open haarden. De hoeveelheid hout die hiervoor gebruikt wordt geldt in dit geval als duurzame energie. Het maakt dus helemaal niet uit waarvoor de kachel gebruikt wordt. Of het nou ingezet wordt om het huis te verwarmen of puur voor de sfeer, het is hoe dan ook hernieuwbare energie.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden