Lokaal nieuws vrijdag 19 juli 2019

5 hypotheektips voor het kopen van een nieuwbouwwoning

De hypotheek is een van de eerste dingen die je moet regelen als je een nieuwbouwwoning koopt. Hier zijn 5 tips voor het kiezen van een nieuwbouwhypotheek.

Een nieuwbouwhypotheek sluiten

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is de hypotheek 1 van de eerste dingen die je moet regelen. Immers, zonder financiering wordt niet met de bouw gestart. Met een ‘nieuwbouw hypotheek’ spelen banken in op specifieke wensen rondom de financiering nieuwbouw.

Hypotheektips voor nieuwbouw

Waar moet je op letten. We geven 5 tips als je een hypotheek sluit voor een nieuwbouwwoning.

1. Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je Vrij Op Naam (V.O.N.). Dit betekent dat de Kosten Koper (K.K.) voor rekening is van de bouwer of projectontwikkelaar. Deze kosten voor de overdracht van de woning bedragen zo’n 5 á 6% van de koopsom. Dit voordeel heb je alvast binnen bij nieuwbouw.

2. Bouwdepot

Bij nieuwbouw koop je eerst de grond. De rest van het hypotheekbedrag gaat in een bouwdepot. Hieruit worden de facturen van het bouwbedrijf betaald. Kies voor een bank waarbij je (depot)rente over het bedrag in het bouwdepot krijgt. Dit scheelt aanzienlijk in de maandlasten tijdens de bouw.

Naarmate de bouw vordert daalt het bedrag in het bouwdepot en daarmee ook de depotrente die je ontvangt. De rente die je betaalt wordt juist groter. Dit wordt ook wel renteverlies genoemd. Het renteverlies kun je echter aftrekken van de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek verzacht dus dit renteverlies.

3. Geldigheid hypotheekofferte

De duur van een nieuwbouwproject varieerde lange tijd tussen 1 en 2 jaar. Door personeelstekorten bij bouwbedrijven wordt deze termijn tegenwoordig regelmatig overschreden. Let bij het kiezen van een bank op de geldigheid van de hypotheekofferte en of deze bij vertraging verlengd kan worden.

4. Rentekorting bij nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning voldoet vaak aan alle moderne bouweisen, ook wat betreft duurzaamheid. Dit is voor een aantal banken reden om korting te geven op de hypotheekrente. Op deze manier willen ze duurzame nieuwbouw stimuleren. Voor de aankoop (of bouw) van een duurzaam huis gelden ook nog eens ruime hypotheeknormen.

5. Overbruggingshypotheek

Heb je overwaarde op je huidige woning, dan kun je dit gebruiken bij de financiering van nieuwbouw. Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde opnemen voor dat de woning verkocht is. Je neemt als het ware een voorschot op de winst. Zo kun je de dubbele maandlast verlagen. Daarbij wordt een overbruggingshypotheek niet meegenomen in de toetsing voor de maximale hypotheek.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden