Lokaal nieuws zaterdag 19 mei 2018

Slim omgaan met energie met een slimme meter

Je energieverbruik wordt gemeten op de gas- en elektriciteitsmeter. In de meeste huizen hangen traditionele meters. Meters met telramen. Deze worden in de loop van de komende jaren allemaal vervangen door slimme, digitale, meters. Wat is een slimme meter en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Een slimme meter, wat is het?

Een slimme meter is een digitale versie van de traditionele, analoge meter. De netbeheerders vervangen stap voor stap alle oude meters is Nederland. Ben je aan de beurt dan komt er een monteur bij je langs die je gasmeter en elektriciteit meter vervangt voor een nieuwe variant. In je meterkast zit dan voortaan een digitaal kastje die op afstand uitgelezen kan worden door bijvoorbeeld je energieleverancier, een energieverbruiksmanager of een slimme thermostaat.

Voordelen van een slimme meter

Van de slimme meter heb je een aantal handige voordelen. Met een slimme meter hoef je namelijk nooit meer zelf je meterstanden door te geven. Dit lezen alle energieleveranciers automatisch, 6 keer per jaar uit. Maar als je echt slim om wil gaan met je slimme meter en hem ook wil inzetten om energie te besparen dan schaf je ook direct een slimme thermostaat aan. Deze thermostaat wordt direct gekoppeld met je slimme meter waardoor je real-time inzicht in je energieverbruik hebt. Om deze manier weet je van minuut tot minuut hoeveel energie je verbruikt en inzicht is de eerste stap naar besparen. Je wordt immers behoorlijk met je neus op de feiten gedrukt. Heb je een slimme thermostaat van je energieleverancier (bijvoorbeeld Toon en Eneco) dan zie je ook of je nog op schema ligt wat betreft je maandbedrag en je huidige energieverbruik. Dit om een verrassing op de jaarrekening te voorkomen (dat je bijvoorbeeld een groot bedrag moet bijbetalen).

Door dit inzicht weet je exact wat je verbruikt is wat ook heel handig is voor energie vergelijken. Door een vergelijking zie je direct of een ander energiecontract goedkoper voor je uitpakt en door op deze manier jaarlijks over te stappen van energieleverancier bespaar je gemiddeld €350,-.

Nadelen slimme meter

Een nadeel van de slimme meter is de privacy kwestie. De gegevens kunnen door verschillende partijen worden uitgemeten. Als dit gekraakt wordt kan iemand exact zien, aan je energieverbruik, of je bijvoorbeeld op vakantie bent.

De slimme meter is tevens een nadeel als het om salderen met zonnepanelen gaat. Een oude meter draait letterlijk terug. Een slimme meter meet de opgewekte energie apart. Het is dan nog maar de vraag wat hiermee gebeurt als de huidige salderingsregeling verdwijnt.

Als consument mag je een slimme meter altijd weigeren. Wanneer je oude meter kapot is wordt deze echter wel altijd vervangen door een slimme variant.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Aanmelden