Over Utrecht

Kerngegevens

Aantal inwoners: 330.772
Oppervlak: 99
Website: www.utrecht.nl

Algemeen

Historie van de gemeente Utrecht

Utrecht is een levende, bruisende stad waar mensen van alle leeftijden en achtergronden zich thuis kunnen voelen. Het is ook een leefbare stad. Ondanks haar grootte blijft Utrecht gezellig en overzichtelijk. 'Een stad met een dorpskarakter.'

Het ontstaan van Utrecht gaat terug tot het jaar 47 na Christus. Toen bouwden de Romeinen vlakbij een doorwaadbare plaats in de Rijn een grensversterking als onderdeel van een verdedigingslinie tegen Germaanse invallen. De resten van dit fort liggen aan de voet van de Domtoren, die het stadsgezicht van Utrecht zo sterk bepaalt. De Dom- of Sint Maartenskerk werd in de Middeleeuwen gebouwd. In de 11e eeuw werd hij het centrum van een kruis van kerken.

In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten, en in die periode werden ook de stadswallen en de Oudegracht aangelegd. Utrecht was daarna eeuwenlang de feitelijke hoofdstad van de Noordelijke Nederlanden.

Utrecht ligt op het snijpunt van de A2 en de A12. Deze rijkswegen worden wel de levensaders van de Nederlandse economie genoemd. Ouderijn is Nederlands grootste verkeersknooppunt. Ook belangrijke vaarwegen en spoorwegen komen in Utrecht samen. Iedere locatie in Nederland kan vanuit Utrecht binnen twee uur per auto worden bereikt. Dat is uniek voor Nederland.

De centrale ligging is van groot belang voor de (economische) ontwikkeling van de stad. De stad en de stadsdelen moeten ook in de toekomst goed bereikbaar en leefbaar blijven. Daarom wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van een netwerk voor hoogwaardig openbaar vervoer. Ultra-moderne bussen vervoeren de passagiers straks snel en comfortabel over vrije busbanen. De internationale bereikbaarheid van Utrecht per spoor zal aan het begin van de volgende eeuw verbeteren door de aanleg van de Hoge Snelheidslijn Oost. De binnenstad is autoluw gemaakt en overal zijn fietspaden verbeterd.

Utrecht heeft een naam hoog te houden als werkstad en is vanwege haar centrale ligging de meest geliefde vestigingsplaats voor bedrijven. De belangrijkste economische sectoren zijn dienstverlening, handel, distributie en lichte industrie. Het gaat hierbij om 'schone' werkgelegenheid. Opvallend is dat de stad 167.000 werkzame personen op 234.000 inwoners telt. Nergens in Nederland zijn dat er in verhouding zo veel.

Naast werkstad is Utrecht ook een studentenstad bij uitstek. Nergens is het aandeel van studenten in de bevolking zo hoog als in Utrecht. De stad heeft verder een belangrijke functie als ontmoetingsplaats. Mensen treffen elkaar op beurzen, tentoonstellingen en congressen. De Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs trekt jaarlijks maar liefst drie miljoen bezoekers.

Tot in de tweede helft van de vorige eeuw was Utrecht te kenschetsen als een provinciestad. Eigenlijk werd alleen binnen de singel gebouwd. Pas in 1870 werden buiten de singel grote aantallen woningen neergezet. Binnensingels kon er geen huis meer bij en de bevolking nam in korte tijd sterk toe, mede als gevolg van de industriële revolutie. Aan het begin van deze eeuw ontstonden zo de wijken Ondiep, Tuinwijk, Oudwijk, Sterrenbuurt, Rivierenbuurt, de Dichterswijk en Oog in Al. Binnen de gemeentegrenzen was toen alle grond gebruikt.

Pas na een grenswijziging kon de stad in de jaren zestig en zeventig wederom sterk uitbreiden. Hoograven, Overvecht, Lunetten en Kanaleneiland zijn toen ontstaan. Begin jaren negentig zijn de laatste woningen in de nieuwe wijk Voordorp betrokken. Utrecht gaat nu buiten de bestaande stad bouwen.

Cultuur

Cultuur/Te Bekijken in de gemeente Utrecht

Utrecht is met haar vele bioscopen en theaters een uitgaansstad bij uitstek. Ook zijn er veel culturele organisaties en instellingen actief in Utrecht, zoals het Klokkenluiders Gilde en het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.

Maar het gaat niet alleen om cultuur van eigen land. Zo verzorgt de Dante Alighiere Vereniging Italiaanse taalcursussen. Ook organiseert deze vereniging maandelijkse lezingen op het gebied van Italiaanse kunst en cultuur. Liggen uw interesses nog wat verder weg? Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan een Filippijnse Culturele Groep, die Filippijnse volksdansen, inheemse muziek, theatervoorstellingen, volksliederen en gedichten presenteert.

Diverse andere verenigingen bieden de mogelijkheid om in het gezelschap van andere mensen een hobby te ontwikkelen of te perfectioneren. Weven, modelbouw, film, foto, video, literatuur... kortom, voor elk wat wils. Kunstliefhebbers kunnen tal van grote en kleine galeries bezoeken.

Voor de lezers onder u is in het centrum een grote centrale bibliotheek. Dichter bij huis vindt u in de diverse wijken filialen van deze bibliotheek. Ook voor ouderen, zieken, gehandicapten, slechtzienden en blinden zijn er bibliotheekfaciliteiten in Utrecht.

Regelmatig terugkerende festivals kleuren de stad. Zo kunnen liefhebbers van muziek, theater of film hun hart ophalen tijdens het bijna twee weken durende WK Grachtenfestival. Kort gezegd: Utrecht bruist van de culturele activiteiten.

Utrecht heeft achttien musea waaronder Het Nederlands Muntmuseum, het Museum voor het Kruideniersbedrijf Erven Betje Boerhave, het Koffie- en Theekabinet, de Pijpenkamer en het Rietveld Schröderhuis. Meer weten over de musea in Utrecht? De Domtoren aan het Domplein is met zijn 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. U kunt van een weids uitzicht genieten als u de 465 treden van de toren durft te beklimmen.

De Korenmolen Rijn en Zon is een ronde stenen stellingkorenmolen en behoort tot de vijf grootste van het land. Er zijn twee koppels maalstenen op de wind met diverse mechanische hulpwerktuigen. Adres: Adelaarstraat 30.

De Oude Hortus vindt u aan de Lange Nieuwstraat 106. Een historische tuin in het Museumkwartier met bijzondere bomen en struiken waaronder een Ginkgo bilboa van omstreeks 1750, veel stinzenplanten, twee 18e eeuwse oranjerieën, de Regiustuin en een farmaceutische kruidentuin naar 17e eeuwse opzet.

VVV Utrecht organiseert stadswandelingen onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast kunt u hier informatie krijgen over de ruim vijftig bezienswaardigheden in de regio Utrecht.

VVV Utrecht: Vredenburg 90, 3511 BD Utrecht. Tel. (0900) 414 14 14 (niet gratis)
Geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 18.00 uur en zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.

Musea

Aboriginal Art Museum
Betje Boerhave
Domtoren
Het Anatomisch Museum
Moluks Historisch Museum Utrecht
Museum Catharijneconvent
Museum Sterrenwacht Sonnenborgh
Nederlands Spoorwegmuseum
Nederlands Waterleidingmuseum
Poppenhuis Carmen
Rietveld Schröderhuis - Centraal Museum
Sterrenwacht Sonnenborgh
Universiteits Museum
Utrecht Museumkwartier
Van Speelklok tot Pierement
Volksbuurtmuseum Wijk C

Evenementen

De Tour de France 2015 start in Utrecht. Vijf dagen kleurt de stad geel.
Het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld begint in Utrecht.
De Grand Départ is de feestelijke start van de Franse wielerronde.
Na 5 jaar keert de Tour de France voor de zesde keer terug naar Nederland: een record.
Op donderdag 2 juli maakt Utrecht kennis met het peloton tijdens de ploegenpresentatie in park Lepelenburg.
De eerste etappe op 4 juli is een individuele tijdrit van 13,7 kilometer en start om 14:00u.
De tweede etappe op 5 juli start om 13:45u en gaat via de stad naar Neeltje Jans.
De reclamekaravaan vertrekt beide dagen twee uur voor het peloton
Voor bewoners en bezoekers van de stad is dit een unieke kans om het wielerspektakel van dichtbij mee te maken. Beleef de Tour en ontdek de Tourkaravaan.

Sport

Overzicht sportaanbod in Utrecht
Sportverenigingen: de Vereniging Sport Utrecht geeft op haar website een overzicht van de sportverenigingen in Utrecht.
Sportactiviteiten in de wijk: de website jekuntmeer.nl biedt een overzicht van sportactiviteiten die in de wijk georganiseerd worden.
Harten voor Sport
De stichting Harten voor Sport werkt eraan de drempels om te gaan sporten zo laag mogelijk te maken. Zo kunt u bij Harten voor Sport terecht met vragen over het sport- en beweegaanbod in uw wijk. Daarnaast helpt Harten voor Sport, met een team van sportprofessionals (beweegmakelaars en buurtsportcoaches), buurtbewoners bij nieuwe beweeginitiatieven. Bekijk de website Harten voor Sport voor meer informatie.

Sport- en speluitleen
Voor sportdagen, buurtfeesten en partijen kunt u gebruik maken van de sport- en speluitleen van Doenja Dienstverlening. Tegen geringe kosten kunt u een breed scala aan materialen huren.